Dag 5: Debbie Does Dallas

10 Dec

Debbie Does Dallas

Debbie Does Dallas (2002)
Musik och sångtexter: Andrew Sherman, Tom Kitt, Jonathan Callicutt
Libretto: Susan L Schwartz

Att förvandla en av 70-talets mest berömda och populära porrfilmer till musikal måste ha känts som en fruktansvärt kul idé en sen natt efter en lång barrunda. Men det är sällan såna idéer realiseras. Fast helt dum e inte idén.

Handling: Småstadstösen Debbie har fått chansen att åka till Dallas för att där försöka få plats som cheerleader till det amerikanske footballslaget The Dallas Cowboys. Men hon har inga pengar så hon kan ta sig dit. Då startar Debbie och hennes tjejkompisar företaget Teen Services för att få ihop pengar så hon kan åka. Naturligtvis så är männen bara intresserade av en enda ”service” och tjejerna är inte sena att utnyttja det. Till sist så får de ihop tillräckligt med pengar så att inte bara Debbie utan alla tjejerna kan åka till Dallas.
Som intrig känns det rätt så ok och fullödigt (för en p-rulle).

I föreställningen bjuds vi också på pojkväns-stjälande tjejkompisar, dusch och bastusekvenser, stygga pojkar som behöver smisk, ljusförsäljare som heter Mr Hardwick (get it?) och sånger som The Dildo Rag (som har ett steppdansbreak i mitten).

Replikerna, som delvis är tagna direkt från filmen, är ljuvligt fåniga och de levereras med en skön blandning av total oskuldsfullhet och kättja. Det pratas mycket snusk och stönas kopiöst på denna cd men det känns ändå otroligt oskuldsfullt. Alla män är kåta småperversa snuskgubbar och alla tjejerna är naiva sexfixerade bimbon. Det är inte alls så stötande och fördomsfullt som det låter för allt är så otroligt stiliserat och överdrivet. Lite ”Stefan & Krister” goes porno. om ni förstår vad jag menar.

Dock tycker jag att det är lite missvisande att kalla denna föreställning för musikal för den innehåller väldigt få sånger. Av de 46 (!) spåren på cd:n är det kanske bara ett halvdussin som faktiskt är sånger, resten är dialogscener med ”under scoring”. Så det är mer en inspelad radioteaterföreställning än en cast cd.
Musiken är soft rock med lite countryinfluenser. Ett par låtar är helt ok, som Small Town Girl, men som helhet ganska så ointressant.

Vill man lyssna, eller se, på en ”sex musical” så rekommenderar jag The First Nudie Musical istället. Den är både genuint rolig och har bra musik.

Fast tänk om man kunde få Björn & Benny att skapa  Fäbodsjäntan – the musical

Kuriosa:

1. Debbie spelades i Off-Broadwayföreställningen av Sheri Rene Scott som är mest känd för att ha kreerat huvudroller i musikaler som Dirty Rotten Scoundrels, Aida och The Last Five years.

2. Popstjärnan Adam Lambert var med i en uppsättning av denna musikal innan han slog igenom. På frågan vilket som var det värsta jobb han nånsin haft svarade han: ”A topless production of Debbie Does Dallas: The Musical. I kept my clothes on but there were naked girls on stage. I needed a job at that point.”

3. Många åskådare gick på den här föreställningen i hopp om att få se lite sex och naket men blev grymt besvikna för, åtminstone i off-Broadway uppsättningen så förekom det inget sånt.

4. På CDn finns ett bonus spår, som fått nummer 69 (hö hö), som bara består av ett enda långt medley av stönanden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: