Dag 8: Kuifje – De Zonnetempel

13 Dec

KuifjeDeZonnetempelAlbum

Kuifje – De Zonnetempel (2001)
Musik: Dirk Brossé
Libretto o sångtexter: Seth Gaaikema och Frank van Laeck. Baserad på Hergés serieböcker om Tintin, De sju kristallkulorna och Solens tempel.

Att filmer förvandlas till musikal är ju standard numera men att serier blir det är inte lika vanligt. På rak arm kommer jag på Annie, It’s a bird… it’s a plane… it’s Superman, Knallhatten och två Snobben shower. Men här har vi alltså en till! Den är Belgisk och framförs på flamländska, och det gör den lite unik. Fast det är samtidigt helt logiskt att det är just i Belgien denna musikal skapats eftersom Hergé var belgare.För er som undrar vad titeln betyder så är det Tintin och solens tempel.

Det här en musikal fylld av romantiska, nästan filmisk storslagna melodier. Just till den här inspelningen har man använt sig av  Nationaal Orkest van België, en symfoni-orkester bestående av 96 musiker, så ljudet är stort, pampigt och fylligt.
Det här är en studioinspelning. Det är rätt ovanligt att göra studioinspelningar av musikaler i de platta länderna för där släpper de oftast liveinspelade castplattor (ofta från premiärföreställningen). Det går inte att komma ifrån att jag föredrar liveplattorna för känslan, nerven och närvaron är så mycket starkare i dem.

Bäst tycker jag om up-tempolåtarna och de större ensemblerna och sämst när de använder sig av musikalklichéer som småflickor som med späd röst sjunger ”Tintin hjälp oss” (Kuifje help ons) och Tintins ”tröstande” svarssång om hur solen är allas vår vän (De zon). Den senare är en typisk svullstig ballad som låter väldigt mycket som nått ur Martin Guerre. Faktum är att de flesta låtar påminner mig om nån låt jag redan hört vilket gör att musiken känns både tillgänglig och uttjatad på en och samma gång.
Bland mina favoriter finns Bianca Castafiores aria Ah, Ik lach som genom Bobbies (Milous) skällande förvandlas till en slags duett mellan sopran och hund och så Janssen en Jansens (Dupontarna) Alles onder controle.

Inte en bra musikal men inte heller en dålig.

Duizend bommen en granaten!

Snuttar ur showen.

2 svar till “Dag 8: Kuifje – De Zonnetempel”

 1. Jacqueline augusti 29, 2013 den 10:15 f m #

  Du råkar inte ha hela musikalen tillgänglig? 🙂 Jag har letat som en galning efter den, men hittills utan resultat… Finns många klipp ur de olika Tintin-musikalerna på Youtube, men det blir ju dessvärre aldrig samma magi i det hela om man bara ser delar och missar helheten.

  Gilla

  • musicaldiggaren augusti 29, 2013 den 9:33 e m #

   Tyvärr har jag inte det. Jag har hört att det nånstans finns en komplett professionellt inspelad version men jag har inte lyckats hitta den. 😦
   Men förr eller senare kanske du eller jag hittar den! So keep on searching!! 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: