Dag 10: Lysistrata Jones

15 Dec

51BVbyUuDtL._SS500_

Lysistrata Jones (2011) 30 föreställningar.
Music och sångtexter: Lewis Flinn
Libretto: Douglas Carter Beane, baserad på Aristophanes pjäs Lysistrate.

Hur moderniserar man en gammal grekisk pjäs om Lysistrate som tillsammans med andra kvinnor i Aten och Sparta sexstrejkar för att få slut på det peloponnesiska kriget?
Enkelt, man förvandlar Lysistrate till en cheerleader för basketlaget på Athens University. Ett basketlag som inte vunnit en match på 33 år. För att få grabbarna att skärpa sig så bestämmer sig töserna för att sexstrejka tills laget vunnit sin första match.

Låter det krystat? Låter det töntigt? Låter det bara såååå fel?
Japp, det tyckte jag i alla fall. Bara tanken på en Lysistrate i basketmiljö fick mig att rysa. Så därför har den legat och samlat damm.
Och det är sant att den är krystad, töntig och fel men den är samtidigt just så fel att det blir rätt. För det här är en riktig höjdare. Det här är en föreställning där musiken svänger, texterna är smarta och roliga och allt är väldigt genomtänkt. Japp, det finns både hjärna och hjärta bakom den tillsynes ytliga fasaden.

När jag lyssnar på skivan så känns det som att lyssna på ett svängig, bubblande topliste album. Musiken är trallvänlig, lätt att ta till sig och består av rock, R’n’B och pop låtar. Älskar låtar som I Don’t Think So, Hold On, Give It Up och…
Äh, jag gillar allt!
Här hemma har den gått på repeat play hela dagen med mig dansande runt i lägenheten. Och jag kommer nog att ha kvar den på repeat ett bra tag till.
Jag är hel såld på den här.

Den här föreställningen fick fantastiska recensioner, har härligt medryckande musik, är genuint rolig och borde fått ett långt liv på Broadway men… Den las ner efter bara 30 föreställningar! Som sämst hade den bara 12% beläggning!!!
Dagens musikalpublik verkar tycka att det är jobbigt att gå och se en musikal som man inte redan kan musiken till, där man inte redan känner till hela intrigen och som inte har nån kändis i ensemblen. Det är synd för jag ser hellre nått sånt här än ännu en musikalversioner av en populära film.

Kuriosa:

1. För att hålla föreställningen fräsch och ”i nuet” så förändrade och anpassade man hela tiden flera av föreställningens skämt efter dagsaktuella händelser.

2. Även iPhones ”Siri” finns med och gör en insats i föreställningen.

Filmklipp ur musikalen här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: