Dag 11: Bar Mitzvah Boy

16 Dec

Bar Mitzvah Boy

Bar Mitzvah Boy (1978) 78 föreställningar
Musik: Jule Styne
Sångtexter: Don Black
Libretto: Jack Rosenthal, baserad på hans tv-pjäs från 1976

Musikalen handlar om 13-åriga Eliot Green som fylld av tvivel och frågor rymmer från synagogan precis innan han ska genomgå sin Bar Mitzvah.

En föreställning med en judisk ramberättelse men som tar upp allmängiltiga och universella frågor om livet, tro och tradition men kanske mest handlar om den förvirrande perioden i ett barns liv då hen går in i puberteten. Alla frågor som väcks, känslan av att vara barn och vuxen på samma gång och ifrågasättande av gamla ”sanningar”. Vem kan inte känna igen sig i det? En djupt mänsklig och rörande berättelse.

Jule Styne föddes in i en judisk släkt i London men familjen flyttade till Chicago när han var åtta. Och det var i USA som han hade sin långa och framgångsrika karriär inom film- och musikalvärlden.
Berättelsen om Eliot slog an en sträng hos honom eftersom hans egen son hade haft samma tvivel innan sin Bar Mitzvah. Han ville med denna föreställning skapa en ”judisk musikal”.

Don Black, som kanske mest är känd för att ha skrivit texterna till ett par Andrew Lloyd Webber musikaler, har skrivit härliga texter fyllda av värme och humor och de känns aldrig krystade eller tillgjorda. Ta bara ungdomarnas sång om alla förhållningsregler deras föräldrar tvingar på dem: Thou Shalt Not, den är helt klockren. En annan favorit är den mer poetiska The Sun Shines Out Of Your Eyes.

I mycket så är det här traditionell musikalmusik och det är inget problem att känna igen att det är Jule Styne som skrivit den. Det finns dock ett större inslag av judiskt tonspråk i den än brukligt och det gillar jag. Ett par kritiker menade att det här mest var som en Londonsk Fiddler On The Roof (de döpte om den till Fiddler On The North Circular respektive Tiddler On The Hoof) och de menade det som kritik. Jag håller med om att det finns en stark ”Fiddler” känsla i musiken men det menar jag som en komplimang. För precis som den musikalen så väcker musiken här starka känslor till liv, jag känner mig berörd, upprymd och engagerad.
En sympatisk, varmt mänsklig  och behaglig liten musikal som tyvärr aldrig hittade sin publik.

Bar Mitzvah Boy var en av Jule Stynes sista musikaler. Den hade sin premiär i London och har även spelats off-Broadway. Det är London-versionen jag talat om här.

Happy Chanukka, sis!

Bar-Mitzvah-Boy-1978-London

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: