Dag 12: Leap Of Faith

17 Dec

Leap

Leap of Faith (2012) 20 föreställningar
Musik: Alan Menken
Sångtexter: Glenn Slater
Libretto: Janus Cercone baserad på hennes manus till filmen (från 1992) med samma namn.

Alan Manken är kompositören bakom en av mina absoluta favoritmusikaler, Little Shop Of Horrors (1982) och till en stort antal Disney rullar som Lilla Sjöjungfrun, Skönheten och Odjuret, Aladdin m fl. Och när det dyker upp en ny musikal av honom så blir jag genast intresserad och förväntansfull.

Föreställningen handlar om en bedragare som åker runt på landsbygden i Amerika och utger sig för att vara en väckelsepredikant och helbrägdagörare men som möter kärleken och genom den förvandlas till en bättre människa.

Leap of Faith fick sin premiär på Broadways i våras, men den lyckades inte omvända särskilt många för den var försvunnen efter bara 20 föreställningar och förlorade $14 miljoner på kuppen.

Jag måste säga att jag blev både glad och förvånad över att den släppts på cd för floppar av den här magnituden brukar inte få sin musik utgiven. Men kanske beror det på att det är just Menken som har skrivit den och för att han har en stor succé (Newsies) som fortfarande spelas på Broadway.

Som väntat så är det här en väldigt gospelinfluerad musikal. Så det svänger redigt om många låtar. Lite countrymusik har också lyckats smyga sig in. Det finns en del sköna låtar som Dancing In The Devil’s Shoes, Rise up eller nån av de andra numren som gospelkören sjunger med på, men på det stora hela så tycker jag det är rätt så anonym musik. Inte dålig, men inte heller bra och ibland är det svårt att skilja en låt från en annan.

Raúl Esparza, som spelar huvudrollen, brukar jag gilla skarpt men här låter han vokalt väldigt sliten, klämd och forcerad. Ibland är det nästan plågsamt att lyssna på honom.

Kan hända att jag sätter på den här cd:n igen men ska jag vara ärlig så är chansen lika stor att jag glömmer den också.

Kuriosa:
1. Glenn Slater som skrev sångtetxterna till denna show gjorde samma sak till Andrew Lloyd Webbers Phantomenuppföljare Love Never Dies. Men hans texter blev så utskällda att man valde att låta Charles Hart, som skrev The Phantom of the Operas texter, skriva om dem.

2. Fotomodellen och barnstjärnan Brooke Shields (Pretty Baby, Den blåa lagunen m m) har på äldre dagar börjat spela med i musikaler och det var hon som hade den kvinnliga huvudrollen i try outen i Los Angeles men hennes sång ansågs så medioker att hon ersattes.

3. Ett riktigt elakt utdrag ur The New York Times recension: ” ‘Leap of Faith’ is this season’s black hole of musical comedy, sucking the energy out of anyone who gets near it…”

4. Tyvärr strök man en av de få genuint roliga sångerna i föreställningen: en återberättelse av Jesu liv som hette Gotta Have Chutzpah.

Video:
Snuttkavalkad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: