Dag 17: Fine and Dandy

22 Dec

51G979YNJPL._SS500_

Fine and Dandy (1930) 255 föreställningar
Musik: Kay Swift
Sångtexter: Paul James (Pseudonym för James Paul Warburg)

Ett problem med de riktigt tidiga musikalerna, jag talar nu om de från 10- till 30-talet, är att de inte fick några castskivor. Anledningen var enkel, det fanns inga lp-skivor på den tiden och det var så dyrt att spela in att man valde att bara spela in ”hitlåtarna”. Sen så fick man bara plats med ca 5 minuter musik (eller 1 låt) på varje sida av stenkakan eller 78:varvaren som vi kallar dessa skivor numera. Det man spelade in var dessutom oftast cover-versioner av låten med nån populär sångare typ Bing Crosby som vokalist. Trots allt så var det ju hitsen som sålde plattorna och noterna, så resten av materialet ansågs som rätt ointressant och utan större värde.

Vilken tur då att det finns eldsjälar som jobbar med att rekonstruera gamla musikaler. De jobbar i åratal med att gräva  fram originaltexter, originaltonarter och originalorkestreringar. De sammanställer materialet och så spelar de in musikalerna i versioner som ligger så nära originalen som bara möjligt.
I fallet Fine and Dandy så initierades faktiskt det arbetet av kompisitören själv redan i mitten av 80-talet och hon var med och arbetade med den fram till sin död 1993. Det tog ytterligare  tio års arbete innan allt var klart och slutresultatet är denna inspelning. På så sätt fick denna musikal från 1930 äntligen sin castskiva 2004!

Jag älskar musikaler från det tidiga trettiotalet, det finns nått så underbart oskyldigt, lätt och fräsch med dem. Plus att den tidens kombination av 20-tals jazz-age-ighet med trettiotalets tidiga swinginfluenser är helt ljuvlig. Och som det svänger!
Jag blir helt salig av att höra sån här musik. Visst känns den ”gammal” men på ett underbart livsbejakande sätt. Detta är naturligtvis en smaksak men för mig finns inget bättre än sånt här. Och här är den dessutom skriven av nått så ovanligt som en kvinnlig Broadwaykompositör, Kay Swift.

Och vilken liten pärla det är. Jag är helt såld.
Om man gillar Gershwin så kommer man att älska den här. Musiken är ”bubblig”, romantisk och jazzig om vartannat och alltid med starka melodier. Texterna är roliga, med lite smånördiga rim ibland men det bidrar bara till styckets charm.
Finns hur många bra spår som helst. Och allt är framfört av en 26-manna orkester och en ensemble bestående av fantastiska Broadway- och jazzsångare.
Leta upp och köp om ni har möjlighet, ni kommer inte att ångra er! Guld!!!!!!

Som bonus får man fyra andra sånger av Kay framförda i sköna, coola jazzversioner. En riktig guldbonus!

Favvisar: Fine and Dandy, Let’s Go Eat Worms In The Garden, Wedding Bells

Kuriosa:

Barbra Streisand gjorde en cover på titelsången på sitt album People från 1964.

En av de första musikaler som man gav ut en castinspelning av var Oklahoma (1943). Den såldes i ett album och bestod av sex dubbelsidiga 78-varvare med en låt på varje sida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: