Dag 21: Mrs Santa Claus

26 Dec

61ymD5El7aL

Mrs Santa Claus (1996) Tv-musikal
Musik & Sångtexter: Jerry Herman
Libretto: Mark Saltzman

Året är 1910. Det är dagarna innan jul och jultomten håller som bäst på med att läsa alla barns önskebrev. Hans fru har funderat ut en ny och effektivare resväg åt honom eftersom det finns fler barn än nånsin som ska hinna besökas och få julklappar på julafton. Hon bestämmer sig för att testflyga rutten men råkar ut för en snöstorm och tvingas landa i New York. En av renarna  skadas vid landningen och behöver vila ett par dagar. Mrs North (som Fru Jultomte kallar sig själv för att vara inkognito) hyr ett rum i det fattiga och mångkulturella området kring Avenue A. Under de följande dagarna så får hon många nya vänner bland barnen och folket som bor i kvarteren och hon hjälper dem att få bättre arbetsförhållanden, hitta kärlek och engagera sig i den nya kvinnorörelsen.
När hon efter ett par dagar kommer tillbaka till nordpolen så har paret Claus upptäckt hur mycket de har saknat varandra och för första gången nånsin så får fru Claus följa med tomten på hans resa runt jorden på julafton.

Det finns knappast nån kompositör som är så bra på att skriva ”catchy” sånger som Jerry Herman, tänk bara på Hello, Dolly (fr Hello, Dolly) eller Vår Bästa Tid är Nu (fr La Cage Aux Folles) så förstår ni vad jag menar. Här har han åter skapat en musikal fylld av attraktiva och härliga melodier. Musiken är så typisk ”Jerry Hermansk” att det nästan är parodiskt. Inte är det en särskilt nyskapande eller originell musikal han skapat men när den får mig att genast börja stampa takten, svänga med i kroppen och dessutom ger mig ett leende på läpparna, ja vem bryr sig då om att den kanske är lite väl standardiserad.
En glad och kul bagatell

Favvisar: Mrs Santa Claus, Avenue A, Almost Young, We Don’t Go Together At All och Whistle

Kuriosa:

Programmet vann en Emmy för bästa frisyrer.

Det här var tredje gången kompositören Jerry Herman och skådespelerskan Angela Lansbury samarbetade. Först var hon med i Mame (1966,) och fick en Tony Award för sin insats och sen kom Dear World (1969) som hon också fick en Tony för.

Koreografin stod bl a Rob Marshall för. Han skulle 6 år senare både regissera och koreografera den Oscarvinnande filmversionen av musikalen Chicago.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: