Dag 25: Bring It On!

30 Dec

61NalrPLj2L

Bring It On – the musical (2012), 173 föreställningar
Musik: Lin-Manuel Miranda & Tom Kitt
Sångtexter: Amanda Green & Lin-Manuel Miranda
Libretto: Jeff Whitty, inspirerad av filmen med samma namn från 2000

Ledaren för The Truman High School Cheerleader Squad, den blonda och superpopulära Campbell, får en dag den värsta nyheten hon kunde få: Hon tvingas byta skola från den ”fina” skolan till en som ligger i ett betydligt ”tuffare” område. Det i sig är en katastrof men värst av allt: den nya skolan har inga cheerleaders!!!!! OMG, liksom! Helt plötsligt är ”innetjejen” en ”outsider” men det tar inte lång tid innan hon lyckas få vänner, pojkvän och övertyga sina nya skolkompisar om behovet av en cheerleading squad…

Det här är en föreställning som definitivt är riktad till en ung publik, det märks på manuset, musiken och energin. Inget nyskapande vad gäller intrig men med fantastiska gymnastiska shownummer, där folk bildar mänskliga pyramider, kastar varandra högt upp i luften och gör långa serier av baklängesvolter tvärs över scenen. Yta över substans kanske men vad jag sett av numren (på YouTube) så är det en imponerande yta. Känns som att det här är lite Glee goes cheerleading.

Musiken är snabb, dansvänlig, klart modern och up beat. Men det är lite som att lyssna på en Absolute Music platta: lite rock, lite hip-hop, lite R&B, en släng country, ett par powerballader och en massa tungt pumpande dansmusik. Jag menar inte det här helt negativt för det är en skön platta att bara slänga på och låta gå för den är så varierad, men samtidigt gör just variationen att den som musikal saknar en egen karaktär. Bäst är up tempo låtarna, balladerna är betydligt mer utslätade och anonyma.

Favvisar: What I Was Born To Do, Do Your Own Thing, Cross The Line

Snuttar ur föreställningen.

Kuriosa:

Musikalen är inte baserad på filmerna med samma namn (det finns 5), upphovsmakarna är väldigt noga med att poängtera det, utan den är bara inspirerad av dem. De har tagit miljön (cheerleaders på high school), grundintrigen (rivalitet på en stor cheerleadertävling) och sen skrivit en ny story utifrån det, helt enkelt skapat Bring It On 6.

Det är en fantastisk samling upphovsmän bakom den här showen:
Tom Kitt skrev musiken till Next 2 Normal som fick Pulitzer priset 2010 och spelades på Stockholms Stadsteater säsongen 2012/13. Lin-Manuel Miranda skrev musiken och sångerna till In The Heights nått som gav honom en Tony.
Librettisten Jeff Whitty skrev librettot till Avenue Q, även den spelad i Sverige.
Amanda Green har skrivit sångtexter till två av Tom Kitts tidigare musicaler (High Fidelity och Debbie Does Dallas). Hon är dessutom dotter till den berömda text och librettoförfattaren Adolph Green ( On The Town, Singin’ In The Rain och många, många fler, oftast skrivna i samarbete med Betty Comden).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: