Dag 29: The Robber Bridegroom

3 Jan

716nboeKdpL

The Robber Bridegroom (1975 och 1976), 14 respektive 145 föreställningar
Musik: Robert Waldman
Sångtexter & libretto: Alfred Uhry, baserad på en novell av Eudora Welty från 1942.

James Lockhart är en laglydig medborgare om dagen men han har ett alter ego: på nätterna är han ”The Bandit” en gentlemannatjuv.
James är förlovad med Rosamund som ogillar honom eftersom hon är förälskad i ”The Bandit”. Hon vet inte att James och ”Bandit” är samma person. Han å andra sidan har inte förstått att Rosamund är den vackra, okända kvinnan han (som ”Bandit”) älskat med i skogen eftersom hon alltid har gjort sig så oattraktiv som möjligt när hon ska träffa James.
Till detta kommer en svartsjuk styvmor (som hela föreställningen igenom, på olika hysteriska sätt, försöker mörda Rosamund), en talande korp, en hel hop, minst sagt, korkade ”hillbillys” och ett avhugget, talande huvud.

Robber Bridegroom framfördes vid två olika tillfällen på Broadway. Först spelades den på prov 14 gånger innan den gav sig ut på en ettårig turné genom hela USA. Den stora framgång den rönte på turnén gjorde att producenterna bestämde sig för att låta den gå på Broadway en gång till.

Det är inte var dag man får höra en country och blue-grass musikal. Det känns otroligt uppfriskande. Och låter väldigt autentiskt – för mitt okunniga öra i alla fall.
Och bra är det. Starka melodier. En liten men tajt grupp musiker. Röster som spricker så där skönt folkmusikaktigt. Min fot stampar takten hela tiden. Och jag ylar entusiastiskt med.
Gillade ni musiken till filmen Oh Brother, Where Art Thou? så kommer ni älska det här. Det gör jag

Favvisar: The Pricklepear BloomSleepy Man, Goodbye Salome, Nothin’ Up, Steal With Style

Kuriosa:
Alfrd Uhry är kanske mest känd som författare till pjäsen Driving Miss Daisy (1987) som han fick Pulitzer priset för. Senare fick han även en Oscar för manuset till filmversionen av pjäsen.

Den här var den första musikalen som utvecklades via workshops, en process som är nästan standard numera.

Barry Bostwick fick en Tony för sin insats i Robber. Han var även original Danny Zuko i den första Broadwayuppsättningen av Grease 1972 (Richard Gere var hans under study). Andra ”kultiga” roller han spelat är bl a  ”nörden” Brad i Rocky Horror Picture Show (1975) och borgmästaren i tv-serien Spin City (1996-2002)

På en publikrepetition gick det rep som Barry svingade sig över scenen med av och han föll rakt ned på golvet. Ett fall på över 3 1/2 meter som resulterade i att han spelade premiären med gipsad arm!

Skådespelaren Kevin Kline spelade huvudrollen i den första, 14 föreställnings, versionen av Robber som gick på Broadway.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: