Dag 30: Face The Music

4 Jan

51EallClJsL._SS500_

Face The Music (1932), 165 föreställningar – I mitt bedömande av musiken utgår jag från Encores castinspelning från 2007.
Musik & Sångtexter: Irving Berlin
Libretto: Moss Hart

Det här är en ”back-stage” musikal, det vill säga den handlar om att sätta upp en musikal och allt som kan hända runt omkring.
I det här fallet har vi en korrumperad polischef som snabbt behöver bli av med en massa mutpengar som han gömt i ett flertal plåtlådor. Hittas pengarna kan de ju användas som bevis mot honom. En producent berättar då att det bästa sättet att bli av med pengarna är att investera dem i hans nya show – en garanterad flopp och ett perfekt sätt att få pengar att gå upp i rök.
Naturligtvis går det inte som planerat. Showen floppar visserligen men några av de medverkande vill försöka rädda den (omedvetna om att tanken var att den skulle floppa) genom att ”snuska till” den en aning. De lägger bl a till ett nudistnummer  som utspelar sig i Sverige!! Naturligtvis blir det stor skandal, polisen stormar teatern och föreställningen blir en megasuccé.
Det här är en högst rudimentär sammanfattning, för det händer hur mycket som helst och manuset har massor av olika vändningar och underintriger.

Föreställningen skrevs som en politisk satir med speciellt fokus riktat mot politisk- och polisiärkorruption. Men den ger också en hel del kängor mot showbiz och hur man är beredd att ta till vilka medel som helst för att få till en hit.
Showen skrevs mitt under 30-talets depression och det är förmodligen anledningen till att så gott som alla sångerna är up beat till sin natur och fyllda av en optimism och en tro på en bättre framtid. Man valde att inte gräva ner sig i det mörka och tunga utan försökte snarare se det komiska i allt det som en depression medför.

Berlins musik är oerhört attraktiv och omedelbart smittande. Melodierna smeker sig förföriskt in i skallen och efter bara nån genomlyssning så sitter de som berget och det är näst intill omöjligt att inte hela tiden gå runt och nynna på dem.
Ett par av sångerna har blivit standards, som Let’s Have Another Cup Of Coffee, och andra, exempelvis I Say It’s Spinach (And The Hell With It), var stora hits på sin tid.
Berlin var en mästare på att skriva starka melodier och hans enkla men ändå smått geniala texter är fyllda av humor, smarta rytmiska rim och är, bitvis, förvånansvärt småfräcka.

Den här inspelningen, som är en rekonstruktion från 2007, låter precis som jag tänker mig att det kunde låta på trettiotalet med ”Betty Boop” röster, förföriska crooners, ljuva sopraner, smöriga tenorer och så massor av brass i orkesterdiket.
Ett rent nöje att lyssna på.

Favvisar: How Can I Change My Luck, I Don’t Wanna Be Married (I Just Wanna Be Friends), Torch Song, plus de ovan nämnda sångerna.


Kuriosa:

Jag undrar om inte Mel Brooks lät sig inspireras av denna musikal när han skapade sitt mästerverk The Producers (kom som film 1968, som musikal 2001 och som musikalfilm 2005). Tänker då på bägge styckenas grundidé om att investera pengar i en given musikalflopp…

Irving Berlin skrev omkring 1500 sånger under sin 60 åriga karriär. Till de mest kända hör kanske White Christmas, There’s No Business Like Show Business, Blue Skies och Alexanders Ragtime Band.

Kompositören Jerome Kern svarade så här på frågan om var han placerade Irving på den amerikanska musikkartan: ”Irving Berlin has no place in American music—he is American music.” Och George Gershwin kallade honom ”the greatest songwriter that has ever lived”.

Moss Hart skrev flera olika pjäser (You Can’t Take It With You och The Man Who Came To Dinner bägge i samarbete med George S. Kaufman), filmmanus (A Star Is Born), musikal libretton (Lady In The Dark) och arbetade dessutom som regissör. Hans största triumf som regissör kom nog när han regisserade originaluppsättningen av My Fair Lady 1956.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: