Dag 32: Chaplin – The Musical

6 Jan

51gfPkH5EwL._SS500_

Chaplin – The Musical (2012), 136 föreställningar
Musik & Sångtexter: Christopher Curtis
Libretto: Christopher Curtis & Thomas Meehan

En biografimusikal där vi får följa Charlie Chaplin genom motgångar, framgångar och motgångar. Från hans fattiga barndom i London, via Hollywood och framgång till hans självvalda exil i Schweiz.

Det här var inte så kul…
Alltså, jag trodde att jag kanske hade fått tag på en riktig pärla, om man ska gå efter klippet på YouTube, men… Det här är nog den tråkigaste och mest ointressanta musikal-cd jag lyssnat på sen jag startade denna blogg för en dryg månad sen.

Jag har lyssnat på skivan om och om igen i flera timmar i hopp om att upptäcka nått som utmärker den, nån låt som fastnar eller vad fan som helst. Jag letar efter nått som gör att den skiljer sig från den stora floden av anonyma, menlösa och Muzak-aktiga musikaler som flyter omkring därute. Men det enda som gör att den sticker ut från dem är det faktum att den lyckats få premiär på Broadway.

De första takterna på ouvertyren gillar jag, de gjorde mig förväntansfull men, it’s all downhill from there… Visst, det finns ett par hyfsat catchiga låtar men det mesta låter som sånger som strukits ur Oliver eller nått Jerry Herman ratat. Och dessutom så är det grymt svårt att skilja den ena låten från de andra, för allt låter så lika. Och balladerna och de stora ”emotionella” sångerna, slinker förbi utan att göra det minsta lilla avtryck.
Det här är vad jag brukar kalla för ”bruksmusik”. Den fungerar kanske på scen, i ett sammanhang och med snygg koreografi men förvänta dig inte att höra de enskilda sångerna från en konsertscen. Det är de för bleka för.
Något av ett bottennapp.

Favvisar (eller nått…): Tramp Shuffle, Sennett Song, Just Another Day In Hollywood, All Falls Down

Kuriosa:
Den här musikalen hade en lång resa innan den nådde Broadway.
Först var den med i New York Musical Theatre Festival 2006. Det är en musikteaterfestival dit okända kompositörer och librettister kan skicka in sina musikaler och kanske få med dem och där många små shower tar sina första stapplande steg. Den hette Behind The Limelight då och ansågs tillräckligt intressant för att sättas upp vid La Jolla Playhouse i Kalifornien 4 år senare.
Den sågades där.
Så man bearbetade den, skrev om den och bytte titel och sen så fick den sin premiär på Broadway 10 sept 2012.

La Jolla Playhouse startades av Gregory Peck, Dorothy McGuire och Mel Ferrer 1947. Många musikalsuccéer har startat sin framgångssaga där bl a Jersey Boys, The Who’s Tommy och Thoroughly Modern Millie.

Det finns minst två Chaplin musikaler till.
Den ena heter Chaplin och skrevs 1993 av Roger Anderson (musik), Lee Goldsmith (sångtexter) och Ernest Kinoy (libretto). Den nådde aldrig Broadway.
Den andra heter The Little Tramp och har musik, libretto och sångtexter av David Pomeranz. Den har spelats på en teaterfestival i USA 1995 och även framförts i en konsertversion i S:t Petersburg 1996.

Pressklipp:
In form, structure, and substance, Chaplin is a kind of Wikimusical, earnest and on-the-nose and exhaustively idiot-proofed.
Scott Brown, Vulture

… a by-the-book rags-to-riches-to-loneliness saga, underscored by vaporous music (which includes, I swear, celestial choruses of “aahs”) and vaguely period dances that go on forever without going anywhere.
Ben Brantley, New York Times

This dutiful bio-musical is like Mack & Mabel without any good songs, like a Chaplin film but without most of the gags, like too many other shows where they chart a great man’s life  …  with all the excitement of an A&E Biography.
Michael Giltz, Huffington Post

Video:
Highlights

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: