Dag 36: Silence! The Musical

10 Jan

Silence! [2011 Original Off-Broadway Cast]

Silence! – The Musical (2011) Hittills 447 föreställningar, spelas fortfarande.
Musik & sångtexter: Jon och Al Kaplan
Libretto: Hunter Bell, baserad på filmen När Lammen Tystnar från 1991, i sin tur baserad på Thomas Harris roman med samma namn.

De flesta känner säkert till berättelsen om FBI agenten Clarice Starling som i sin jakt på seriemördaren Buffalo Bill tar hjälp av Dr Hannibal Lector – en kannibalistisk psykopat. Om ni inte kan historien så hyr filmen, grymt bra.
Det här är en parodi på filmen men följer storyn ganska så tätt.

Den här var lite knepig att bedöma. Om jag bara går på det rent musikaliska så är det inget speciellt. Sångerna funkar men ingen står direkt ut eller känns som en hit. Sångtexterna är lite småkul och kan man sin film så finns här en del poäng att hämta men ska jag vara ärlig så räcker det inte för en hel cd.
Fast det är roligt med Clarices hysteriska läspning som gör att hennes sånger heter saker som Thish Ish It och hennes namn skrivs som Shtarling. Och det hjälper också om man tycker att det är kul att Hannibal Lector sjunger en riktigt smörig Les Miserables-aktig tenorballad som heter If I Could Smell Her Cunt. Ni fattar nivån på humorn.

Gillar idén och jag är säker på att den är betydligt roligare att se på scen än den är att bara lyssna på. Detaljer som att kören består av skådespelare utklädda till små lamm är sånt som man missar på en inspelning.
Är nog ingen cd jag kommer att återkomma till särskilt ofta. Om det inte är så att den fortfarande spelas när jag åker till New York…

Favvisar: Silence!, Quid Pro Quo, I’d Fuck Me, Put The Fucking Lotion In The Basket

Kuriosa:

Började som en internet musikal och bestod då av nio sånger som återberättade filmen. De här låtarna blev otroligt populära och man skrev 6 sånger till och ett ordentligt libretto. Föreställningen fick sin urpremiär på New York International Fringe Festival 2005. Efter det spelades den i London under ett par månader 2010. Off-Broadway versionen, som den här inspelningen är från, hade sin premiär 2011.

Bröderna Kaplan som skapat detta verk har även kreerat 24: Season Two – The Musical. Den floppade dock. Deras specialitet är att skriva sånger där de på ett par minuter sammanfattar en hel film ex Conan The Barbarian – The Musical och Terminator 2 – The Opera. Länk till deras site finns nedan.

Pressklipp:
”The kind of dirty-minded schoolboy irreverence associated with the parodies found in Mad magazine permeates Silence! the Musical, now running at Theatre 80 St. Marks. While the show contains its share of lulls and comedic clunkers, it’s also frequently jaw-droppingly funny. ”
– Andy Propst, Theatermania.com

”There are some deliriously tasty (sorry) bits sprinkled throughout — did I mention those adorable little lambs, gamboling onstage during most of the musical numbers to offer choral support? — but overall Silence! feels like a by-the-numbers gag musical that doesn’t just fail to break any new ground but also covers its familiar territory with only sporadic flashes of ingenuity. It will be most enjoyable to rabid fans of the movie version, who can feast on the manner in which the Kaplans have set to song all the ickiest morsels of dialogue.”
Charles Isherwood, The New York Times

Videosar:
Promo
TV-reklam
Vermin In My Boots – har inget att göra med showen men det är en kul låt & video och den framförs av ensemblen från showen. KUL!!
Brödernas YouTube site med massor av deras minimusikaler.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: