Dag 40: Lost Horizon

14 Jan

lost_horizon_lp_01

Lost Horizon (1973), filmmusikal
Musik: Burt Bacharach
Sångtexter: Hal David
Manus: Larry Kramer, baserad på James Hiltons roman från 1933.

Handling:
En brokig samling människor flyr från en revolution i ett land nånstans i Asien. Deras plan störtar mitt bland Himalayas berg. De räddas och förs till Shangri-La, ett paradisiskt rike som ligger skyddat mellan bergstopparna. Ett rike där alla är friska, lever i harmoni och uppnår väldigt höga åldrar.  Naturligtvis så uppstår det stora kulturkrockar men nästan alla de räddade hittar så småningom meningen med sina liv.

Filmen tvärdog på biograferna och knappt en tredjedel av den totala budgeten spelades in. Den hör till en av det halvdussin musikalfloppar som kom i skiftet 60/70-talen vilka medförde att filmmusikaler skulle höra till sällsyntheterna under en lång tid framöver.
Filmen kanske var kass men musiken är rätt så okej faktiskt. Man hör direkt att det är Bacharach som ligger bakom, inte ens de smörigaste av arrangemang kan dölja hans känsla för melodier och hans musikaliska signatur. Flera av sångerna skulle säkert fungera betydligt bättre i mer typiska Bacharach-ska sextiotals arr.
Jag hittar flera flera låtar att tycka om . Ingen direkt hit men helt ok.

Favvisar:
Living Together, Growing Together, The Things I Will Not Miss, Reflections

Kuriosa:
Det är en väldigt konstig rollsättning till den här filmen speciellt med tanke på att det är en musikal. Vad sägs om den här listan: Peter Finch, John Gielgud, Olivia Hussey, George Kennedy, Michael York, Charles Boyer och sist men definitivt inte minst Liv Ullman! Alla fantastiska skådisar men ingen av dem är väl direkt kända för sina sång och/eller danskunskaper. Det är bara Olivia, Peter och Liv som har solistiska insatser och de är alla dubbade!
Om du har tröttnar på Livs Ullmans mer ”Bergmanska” filmuttryck, se henne framföra sin bästa Julie Andrews tolkning nånsin här nedan.

Filmen har precis givits ut på Blu-ray i USA. Den ska innehålla de bitar som klipptes bort efter förhandsvisningarna. Bland annat ska där finnas en väldigt homoerotiskt fruktbarhetsdans med i det närmaste nakna manliga dansare. En scen som tydligen fick provpubliken att bryta samman i skrattkonvulsioner – så den försvann…

Filmen fick smeknamnet Lost Investment inom branschen.

Bette Midler kallade den för Lost Her-reason och la till ”I never miss a Liv Ullman musical.”

Två av sångerna har givits ut som covers, dels Living Together, Growing Together som The 5th Dimension fick en semi hit med (32:a plats på Billboardlistan) och dels duetten Things I Will Not Miss som Diana Ross gjorde med Marvin Gaye.

Burt Bacharach fick Polarpriset 2001

Larry Kramer såg till att få en så bra deal när han skrev manus till denna film att han blev finansiellt oberoende och kunde ägna sig åt sitt eget författande på heltid. Det resulterade bl a i pjäsen The Normal Heart (1985) som var en av de allra första pjäser som tog upp AIDS-krisen.
Larry var även en av grundarna till det anarkistiska nätverket ACT UP (AIDS Coalition To Unleash Power) som kämpade för att AIDS pandemin skulle uppmärksammas av media och politikerna i USA, bl a ville de tvinga Reagan och hans administration att erkänna att sjukdomen fanns och få dem att ge pengar till forskning för ett botemedel. Innan dess så hade politikerna mer eller mindre tigit ihjäl problemet.

Videosar:
The World Is A Circle med Liv Ullman (väääldigt tydligt dubbad av Diana Lee)
The Things I Will Not Miss

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: