Dag 58: Doctor Selavy’s Magic Theater

1 Feb

Doctor Selavy's Magic Theater - 1973 Original Cast

Doctor Selavy’s Magic Theater or Swinging At The Stock Exchange (1972)
Musik: Stanley Silverman
Sångtexter: Tom Hendry

Välkommen till en förvirrad ung mans 5 dagar långa odyssé genom en labyrint av teatrala versioner av de stora frestelserna och kriserna livet erbjuder:  Rikedom, sensualism, makt, romantik, frosseri, förlorad oskuld och … död! Han leds av en samling knasiga och tokiga läkare som i sin tur leds av en Doctor Selavy (som i C’est La Vie).
Det är en sanslös,vansinnig och ironisk dans som leder till den unge mannens självinsikt och självacceptans.
Eller nått åt det hållet.

Det här var en riktigt kul liten skiva. Musiken spretar åt nästan löjligt många håll: här finns 60-tals psykedeliska grooves, nått som låter som om det kunde varit snott från Hair, banjodoftande 20-tals låtar, lite glamrock, Bondtemat, en skvätt Weill och till och med operainspirerade bel cantoinslag och en snutt som påminner om ett Händel oratorium.
Och allt låter bra! Alla kan sjunga så när det ska vara rockigare så är de rockigare och när det drar åt det mer klassiska så låter det genuint klassiskt. Bara det är uppfriskande.
Sångtexterna är inte bara funktionella utan är även de är anpassade till de olika musikstilarna och därför väldigt varierade i sin stil och roliga dessutom.
Det känns som att man får med så gott som all musik på denna cd inklusive de små jinglarna och meddelandena där man berättar att ”det är dags för nästa dags behandling” dessa är bara mellan 16 – 25 sekunder långa och tillför väl inte så mycket men om man ändå spelar in hela showen så varför inte.

Det finns mycket att glädja sig åt på denna platta. Jag hade inga förväntningar alls när jag satte på den, om nått så trodde jag att det skulle vara nått slags halvkasst off-Broadway fiasko, så det här var en av de trevligaste musikaliska överraskningarna jag fått på länge.
Leta upp, köp och njut!

Favvisar: Swinging at the Stock Exchange, Life On The Inside, Let’s Hear It for Daddy Moola

Kuriosa:
Föreställningen hade ingen egentlig intrig, ingen dialog utan de använde sig bara av 28 sånger och koreografi för sin drygt 1 timme långa berättelse om den unge Ben och hans öden och äventyr.
Och framgångsrik blev den. Den spelades för utsålda hus och fick strålande recensioner och blev föreställningen att se. Författarna Arthur MIller och Anthony Burgess hörde till dem som hyllade och älskade denna show.

Marknadsföringsbeskrivning: ”in the tradition of Artaud, Beckett, and the Committee to Reelect the President…as if executed by Marcel Duchamp, Soupy Sales, Mack Sennett, Busby Berkeley, the cast of Hair, Julius Monk, and Sigmund Freud.”

Skådespelerska Jassica Harper spelade en av huvudrollerna i musikalen. Man har kunnat se henne i filmer som kultskräckisen Suspiria, i Woody Allens Stardust Memories och som Steve Martins hunsade fru i Pennies From Heaven.

Pressklipp:

Surrealistic theater, Doctor Selavy, crosses one’s senses, with interesting staging and a varied musical format. Did one say format? – musical selections fit into styling periods from the last 30 years.
And , it is this overwhelming variety that, at times strengthens the production, as well as weakens it.

Doctor Selavy challenges your intake capacity. Handling it’s changes can provide a delightful evening’s entertainment.
– Jim Melanson, Billboard

Videosar:
Jessica Harper
Suspiria trailer
Shock Treatment (Brad & Janets vidare äventyr efter The Rocky Horror Show) trailer
+ Sången Little Black Dress
It’s A Sin To Tell A Lie – sång från Pennies From Heaven

Annonser

2 svar to “Dag 58: Doctor Selavy’s Magic Theater”

  1. Jennie Backman februari 1, 2013 den 8:25 e m #

    Länk till It’s A Sin To Tell A Lie – Pennies From Heaven är fellänkad, den går till Little Black Dress, så den ska vara http://www.youtube.com/watch?v=6iyUXCxxBEU

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: