Dag 65: Rockabye Hamlet

8 Feb

J3372
Rockabye Hamlet (1976), 7 föreställningar
Musik, sångtexter & libretto: Cliff Jones, baserad på William Shakespeare pjäs Hamlet

Shakespeares tragedi Hamlet framförd som rockmusikal, kan det va nått?
Nope, tyckte kritikerna och publiken 1976 eftersom den floppade nått redigt.
Var den före sin tid?
Det finns de som påstår det. Men det är lite svårt att veta för allt som finns kvar av Broadwayversionen (förutom lite bilder) är denna lp med 10 av låtarna – av de 32 som finns nämnda i programbladet.

Föreställningen började sitt liv som en radiomusikal i Kanada 1973.
Den blev en stor framgång och det ledde till en scenversion som spelades under två somrar på The Charlottetown Festival på Prince Edward Island i Kanada. Då hette showen Kronberg: 1582.
Till Broadway kom den 1976.
Regin och koreografin stod en av Broadways stora namn för:  Gower Champion. Han hade haft stora framgångar under sextiotalet med shower som Bye Bye Birdie och Hello, Dolly!  Men på sjuttiotalet så hade det bara blivit floppar, en av dem var min favorit Mack & Mabel. Han var så desperat efter en framgång att han tog på sig det här projektet och satsade allt: hundratals spottar, roterande ramper, broar som åkte upp och ner, ett rockband på scenen, en enorm ljudanläggning och skådisar som sjöng i handhållna mickar. Känslan man skulle få som publik var att man var på en riktig rockkonsert.
Men materialet var för dåligt, iscensättningen för hysterisk och allt från koreografi till kostymer, regi och skådespelarinsatser sågades jäms med fotknölarna. Hela kritikerkåren var för en gångs skull helt överens: de hatade showen!

Den kallades för en rock opera men jag vet inte… Jag tycker inte den rockar så där nämnvärt, om nått så är det väääldigt soft rock. Flera låtar påminner en del om folkrockgruppen Americas musik, lägg till det lite discoinfluenser, lite ”glam rock” känsla, country, blues och irländsk folkmusik och ni får en uppfattning om musikens karaktär. Tyvärr så är det mesta rätt så medelmåttigt och ganska så anonymt. Kul att ha hört denna ökända flopp men inget att skriva hem om.

Favvisar:
The Last Blues, The Rosencrantz and Guildenstern Boogie, If My Mornings Begins

Kuriosa:
I Rockabye skedde Ofelias självmord  inte genom dränkning, som det sker i pjäsen, utan genom att hon hängde sig med hjälp av sin mikrofonsladd!

Ophelia spelades av Beverly D’Angelo både i den kanadensiska original uppsättningen och på Broadway. Hon är kanske mest känd för rollen som överklasstjejen Sheila Franklin i filmversionen av Hair och som Ellen Griswold, fru till Clark Griswold (spelad av Chevy Chase), i Ett Päron Till Farsa filmerna.

Rockartisten Meat Loaf var också med i showen, hans spelade prästen.

Dödgrävarnas sång hette With A Pick And A Shovel och släpptes som singel med The Irish Rovers

Efter Broadway så har musikalen fortsatt att spelas. 1981 framfördes en reviderad version i Los Angeles under titeln Somethin’ Rockin’ in Denmark. Och 2008 spelades en ännu mera bearbetad version, The New Rockabye Hamlet, i Toronto.
Och på Youtube har jag hittat en komplett inspelning av en high school version av showen. Visst sånginsatserna varierar mellan helt okej och fruktansvärt falskt, skådespeleriet är väl lite sisodär men bandet spelar väldigt bra och det här är nog ända chansen att få höra hela partituret. Väl värt en titt. Länk finns längre ner.

Länk till Rockabye’s hemsida, här finns ljudklipp, foton m m: http://www.rockabyehamlet.com

Regissören till Rockabye, Gower Champion,  skrev show biz historia när han 4 år senare regisserade musikalen 42nd Street.
Under det långa stående applådtacket på premiären av den showen kom producenten David Merrick fram på scenen och sa ”It is tragic…Gower Champion died this afternoon”. Hans uttalande möttes först av skratt för den här föreställningen hade ju inte ”dött” (= floppat i show biz lingo), den var ju en succé. Det var först när han fortsatte med att berätta att Gower dött av cancer några timmar innan premiären som folk förstod att han menade allvar. De flesta i ensemblen visste om att han varit sjuk under repetitionen men ingen hade riktigt förstått hur illa det var ställt. För att inte förstöra premiären så hade man hållit hans dödsfall hemligt, till och med för hans flickvän som spelade med i showen.
42nd Street blev inte bara Gowers sista utan även största succé, den spelades 3486 gånger.

Pressklipp:
A musical version of Hamlet was always a show business joke. Unfortunately, the joke opened last night at the Minkoff Theatre.

The problem with lesser rock musicians, as with most mediocre artists, is that their pretentions are directly proportionate to their incompetence. The worse they are, the bigger the subjects they choose.
– Martin Gottfried, Post

”I loved the ramp,” someone behind me remarked on the way out. The ramp was indeed one of the high points

Nothing about the material has any honesty or genuineness. The major interactions between characters come when they hand one another microphones. Microphones often steal the show – Ophelia’s mad scene is almost stolen from her by a mike rising from the floor in front of her (this is the first time I have ever seen an actor ”downstaged”); one’s attention is diverted from the Hamlet-Leartes duel by one’s fascination with an enormous boom mike being maneuvered over the duelers.
– Howard Kissel, Women’s Wear Daily

To watch Rockabye Hamlet, a gaudy and anachronistic exercise in musical kitch that flopped about the stage of the Minskoff last night like a dying swordfish, is to marvel at the heights of folly attainable along Broadway. Kert F. Lundell’s open stage setting looks like an electrical appliances warehouse. … …  It is one of the ugliest stage settings I have ever seen.
-Douglas Watt, Daily News

Video:
Terrie Robinson en av dansarna i föreställningen berättar lite om Rockabye
Komplett inspelning av en skolversion av musikalen.
Holiday Road med Lindsey Buckingham från Ett päron till farsa (National Lampoon’s Vacation 1983)
Beverly D’Angelo som bruden i Hare Krishnasekvensen från Hair
Meat Loaf som Edddie i The Rocky Horror Picture Show
A Horse With No Name med folkrockgruppen America

Marshall-D'A-Web SRID-RH-Web
Hamlet & Ophelia                                      There’s Something Rotten In Denmark

CJ-TimesSq-WebWeeks-Mike-Web
Kompositören Cliff Jones                           Claudius

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: