Dag 67: How Now Dow Jones

10 Feb

How Now, Dow Jones (1967 Original Broadway Cast) 320kbps

How Now Dow Jones (1967), 220 föreställningar
Musik: Elmer Bernstein
Sångtexter: Carolyn Leigh
Libretto: Max Schulman

Broker, what you become after investing in stocks
– Wall Street joke

How Now utspelar sig på Wall Street. Den handlar om aktiemäklare, klipp, stora pengar, älskarinnor, oönskade graviditeter, kärlek och hotande börskrascher. Grundintrigen handlar om Kate som är den som varje dag läser upp dagens Dow Jones* index på börsen. Kates pojkvän har sagt att han kommer att gifta sig med henne den dag som ”Dow Jones” överstiger 1000. Men den gör inte det på flera år. När Kate blir gravid vid ett one-night-stand bestämmer hon sig för att hon måste få sin pojkvän till att fria, så hon ljuger och meddelar att index har nått 1000. När bluffen avslöjas hotar ekonomisk katastrof men allt ordnar sig i bästa musikalkomedistil till slut.

Det här är en typisk medelmåttig sextiotalsmusikal. Den har en osannolik intrig, lite sex och en samling låtar som alla är helt okej men samtidigt låter som ett dussintal liknande musikaler från samma period. Väldigt kul att lyssna på för stunden men samtidigt väldigt lättglömda.
Texterna är dock osedvanligt bra, de har ett bett och en humor som är vida över genomsnittet och lyfter även de mest halvdana bitar.
Den här typen av musikal finns det massor av, de fungerar en säsong och sen glöms de. Den här fick dock en småskalig revival på FringeNYC festivalen 2009.

Favvisar:
They Don’t Make ‘Em Like That Anymore, Live a Little, A Little Investigation, Big Trouble, He’s Here

Kuriosa:
* Dow Jones Industrial Average (DJIA), även kallat Dow Jones index, är ett amerikanskt aktieindex framtaget av grundaren till Wall Street Journal, Charles Henry Dow. Första gången Dow Jones Industrial Average publicerades var den 26 maj 1896, och Dow Jones är det äldsta amerikanska aktieindex som fortfarande publiceras.
I Sverige talar vi om Aktieindex.
Man talar ofta om att börsen stiger eller sjunker, vad man egentligen menar är att ett visst index stiger eller sjunker. Om ett index stiger betyder det att det sammanlagda värdet av alla underliggande aktier har ökat.
När man talar om Stockholmsbörsens utveckling pratar man oftast om OMXSPI som är en sammanvägning av samtliga aktier noterade på Stockholmsbörsen. OMXS30 är ett smalare index som bara omfattar de 30 mest omsatta aktierna.

I ensemblen hittar man Tommy Tune som ett par år senare ska bli en av de mest framgångsrika regissörerna och koreograferna på Broadway. Han ska bl a vinna Tonys för Nine (1982), My One And Only (1983), Grand Hotel (1989) och The Will Rogers Follies (1991). Han har vunnit 9 stycken Tonys sammanlagt och är den ende som vunnit i fyra olika kategorier: bästa manliga biroll, bästa manliga huvudroll, bästa koreografi och bästa regi.

Koreografen till föreställningen hette Gillian Lynne. Hon fick sparken och ersattes av Michael Bennet, något som dock inte nämns i  programbladet.  Producenten David Merrick uppskattade Michaels insats så mycket att han som tack för hjälpen gav han honom jobbet som koreograf på Promises, Promises (1968) en föreställning som blev Bennets stora genombrott som koreograf.
Den sparkade Gillian fick så småningom extremt stor framgång hon med, för det är hon som står bakom koreografin till musikaler som Cats och Phantom Of The Opera.

Kompositören Elmer Bernstein är mest känd för att ha skrivit filmmusik, han har nominerats 14 gånger för en Oscar och vann priset för Thoroughly Modern Millie (1967).

En sångtext från det första utkastet till musikalen 1963, sången kom dock inte med i slutproduktionen:
From the Fed’ral Penitentiary
To the stock room down at Sloanes —
It’s the hit song of the century —
How now Dow Jones?
 
Sings the old brown cow laconically
(With the IBM she owns!):
”While you milk me e-lectronic’lly
How now, how now, how now Dow Jones?”

Videosar:
Step To The Rear från 1968 års Tony Award
Tommy Tune och Twiggy i ‘S Wonderful från My One And Only

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: