Dag 70: Tip-Toes

13 Feb

1328810ae7a02bb63cfc8110.L
Tip-Toes (1925)
, 192 föreställningar
Musik: George Gershwin
Sångtexter: Ira Gershwin
Libretto: Guy Bolton & Fred Thompson

”My shoes are so thin, I could stand on a dime and tell whether it’s heads or tails.”
– replik ur musikalen.

Ja, jag erkänner jag ääääälskar Gesrshwin. Så här kommer ännu en underbar rekonstruerad Gershwinmusikal.
Intrigen är typisk 20-tals musikalfluff och inte direkt originellt men det spelar ingen roll för det är musiken man (i alla fall jag) vill åt och den är såååå bra!!!!
Men för ordningens skull: Vaudevillartisten Tip-Toes är i Florida med sina två lurendrejare till farbröder. Hon ska låtsas vara en societetsflicka för att på så sätt fånga en miljonär.
På en stor societetsfest träffar hon på miljonären Steve som under en sällskapslek kysser henne. De blir bägge blixtförälskade. Komplikationer uppstår när Tip-Toes blir påkörd av en bil och tappar minnet och Steve avslöjar att han är ruinerad och fattig. Efter lite identitetsförväxlingar, missförstånd och allmänt kaos så får Tip-Toes tillbaka minnet och säger att hon struntar i att Steve är fattig, hon vill vara med honom ändå. När han förstår att hon är uppriktig i sin kärlek så erkänner han, han har inte alls förlorat sina pengar utan är multimiljonär. Happiness!

Vet att jag hela tiden upprepar hur bra Gershwin är och jag fortsätter med mitt tjat. För han var ett musikaliskt geni. Och det här är bara så underbart, ljuvligt, svängigt, naivt och makalöst fantastiskt. Finns inget dåligt. Okej, det är kanske inte helt sant, finns en hel del medelmåttigt material här men även medelmåttig Gershwin är bättre än mycket som skrivits för scenen. Och när den som här presenteras med sina originalorkestreringar… I just adore it!!!!

Favvisar:
These Charming People, Sweet and Low-Down, A Great Little World, Tip-Toes, When Do We Dance

Kuriosa:
Musikalen blev filmad 1927 men som stumfilm!

I föreställningen kunde man hitta sopranen Jeanette MacDonald. Hon skulle så småningom bli en av de riktigt stora stjärnorna i Hollywood. Under 30 och 40-talen medverkade hon i inte mindre än 28 filmer, varav 4 blev Oscarnominerade som årets bästa film. Hennes mest kända filmpartner var nog Nelson Eddy men hon spelade också mot exempelvis Maurice Chevalier.

Videosar:
Nelson Eddy & Jeanette MacDonald i Indian Love Call från Rose Marie
Maurice sjunger Mimi till Jeanette i Love Me Tonight

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: