Dag 79: Jimmy

22 Feb

Jimmy
Jimmy (1969)
, 84 föreställningar
Musik: Bill Jacobs
Sångtexter: Patti Jacob
Libretto: Melville Shavelson, baserad på biografin Beau James av Gene Fowler

Jimmy handlar om Jimmy Walker som var borgmästare i New York mellan 1926-32.
Under hans styre så blommade stadens ekonomi men det gjorde även korruptionen och lönnkrogarna. Han var känd för att ha ett flertal utomäktenskapliga affärer med showflickor. Han lämnade så småningom sin fru för en, Betty Compton hette hon och blev hans andra fru.
Han var en populär borgmästare och vann utan problem valet 1929 men strax efteråt kom börskraschen och efter det så gick det utför inte bara för staden utan även för Jimmy. Han blev bland annat anklagad för att ha tagit emot mutor, något han glatt erkände eftersom han ansåg att det var nått alla framgångsrika politiker gjorde. När han förstår att han kan komma att åtalas så avgår han och flyr landet och bosätter sig i Paris.
Musikalen koncentrerar sig mer på hans kvinnohistorier än på korruptionsbiten.

Det här är en helt okej liten 50-tals musikal, inget speciellt, lite gammaldags och formalistisk till sitt format och innehåll men med rätt så glad musik och…
Vänta, lite. Det här är ingen 50-tals musikal, det är en sen 60-tals musikal!!!!
Woops! Den kom året efter Hair och Promises, Promises och året innan Company och Jesus Christ Superstar
Jäklar vad den måste ha känts mossig. För den låter ”gammal” på skivan och den känns som nått som kanske, kanske, kunde ha ansetts lite småpoppigt på femtiotalet men 1969… Nooooo! Inte en chans, inte konstigt att den sjönk som en sten.
Med några få undantag så är musiken svår att skilja från minst ett dussintals liknande musikaler. Som jag sa i början, inte dålig per se men oinspirerad och ibland så ålderstigen i sitt format att jag häpnar. En sång som Riverside Drive kunde ha hört hemma i en fyrtiotalsfilm med sin kör av glada människor som sjunger om glädjen av att sitta på en parkbänk eller gå längs med gatan. Brrr.
Den här plattan är en bra påminnelse om varför man vid denna tid ansåg att Broadwaymusikalen var på väg att dö ut.
En vilsen dinosaurie är den, men det är lite kul med dinosaurier också, så hittar ni den så ta er en lyssning men det är inget ni behöver jaga efter.

Favvisar:
The Charmin’ Son-of-a-Bitch, The Little Woman, Oh, Gee!, Our Jimmy

Kuriosa:
Anita Gilette som spelade Betty Compton kunde man se som Liz Lemons mamma i 30 Rock.

Frank Gorshin som spelade Jimmy är mest för att ha spelat ”gåtan” (The Riddler) i 60-talets tv-serie om Batman.

Detta var den den första Broadwaymusikalen som den då 77-åriga f d chefen för Warner Bros. Studios, Jack L Warner producerat. Han investerade över 1 miljon dollar i den och förlorade allt. Kanske att han investerade i showen av nostalgiska skäl eftersom han en gång i tiden varit vän med Jimmy Walker och även gett Betty Compton flera filmroller?

I den betydligt mer framgångsrika musikalen Fiorello!, om New Yorks borgmästare Fiorello LaGuardia, som förlorade mot Jimmy på 20-talet men sen var borgmästaren i stan under 12 år (1934-45), så finns det en sång om Jimmy som heter Gentleman Jimmy.

Tom Bradbys roman Blood Money handlar om de politiska och kriminella intrigerna under Jimmys valkampanj 1929.

Pressklipp:
What else was good? Well, att no time did anyone in the cast cry out for assistance or even for new material, and the conductor … and so far as I could tell the orchestra remained awake from beginning to end. Although this is a musical with only three flaws – the book, the music and the lyrics – they proved fatal.

A final thought: the producer was J.L. Warner, one of the great men in American movies. Give us a break Mr. Warner. I know it is sometimes said that Hollywood is killing Broadway, but I didn’t know that people were allowed to send guerrilla parties over to speed up the job.
– Clive Branes, Times

The only remarkable thing about it is that it has no exclamation mark after the title.
– Richard Watts, Jr., Post

Videosar:
Anita Gilette i Bye Bye Birdie (2012)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: