Dag 82: On The Flip Side

25 Feb

cd6d228348a0f24ba18c5110.L
On The Flip Side (1966), tv-musikal
Musik: Burt Bacharach
Sångtexter: Hal David
Manus: Robert Emmett

Obskyra musikaler, specialskrivna för tv och som sändes 1966 är det inte så lätt att hitta fakta om. Inte ens när de har musik av Burt Bacharach och Hal David. Efter mycket letande över nätet så kan jag meddela att showen sändes den 7:e december 1966 och ingick i serien ABC Stage ’67.
Och handlingen?
Carlos O’Connor var en framgångsrik sångare när han var 21 men nu när han är hela 25 år gammal så är han fulständigt ute. Inga bokningar får han, inga fans har han kvar, numera vill folk bara höra på ”hippa” grupper som The Hors D’Oeuvres och Heinrich and The West Berlin Nein.
På andra sidan ”pärleporten” har Angie och hennes tre himmelska kompanjoner upptäckt Carlos och hans dilemma. De bestämmer sig för att komma ner till jorden och under 24 timmar hjälpa honom att åter bli en stjärna. De gjorde trots allt samma sak för ”Frankie” 1953 och för Caruso innan dess. Caruso var enligt berättelsen baryton innan han mötte dem…
Naturligtvis så uppstår det kaos och en massa galna situationer när de ska ”hjälpa” Carlos men i slutändan så lyckas de: han får ett nytt skivkontrakt, en ny hitsingel och blir större än nånsin.
Det sista man ser är Angie och de ”Himmelska” sittande på ett rosa moln medan de följer Carlos karriär…

Det här är bara helt underbart. Det är sååå sextiotal vad gäller kostymer, koreografi, musik och… ja, allt. Jag tycker det är helt ljuvligt.
Jag har hittat ett 7 minuter långt klipp ur programmet men det är också allt jag kunnat hitta och mig veterligen så har man inte gett ut programmet på video eller dvd. Tyvärr, får man väl säga för jag skulle verkligen vilja se hela.

Musiken är precis så Bacharach-sk som man kan önska. Starka hooks, mycket brass och ett ljuvligt groove. Inte den bästa samling sånger han har gjort kanske men bra är dom hur som helst. Och jag diggar som bara den och rör mig runt lägenheten i ryckiga sextiotalsliknande dansrörelser. Such fun!

Sök upp, sätt på och digga, digga, digga!

Favvisar:
It Doesn’t Matter Anymore, Try To See It My Way, Take A Broken Heart, Juanita’s Place

Kuriosa:
För några år sedan gav man ut musiken på cd, den hade innan bara funnits på en lp som var utgången sen länge. Och det var nog fler än jag som blev alldeles till oss. För här hade vi inte bara en i det närmaste okänd samling Bacharach/Davids låtar utan även deras enda tv-musikal och deras första försök att skriva musik till en musikal. Efter detta experiment så kände de sig så varma i kläderna att de skrev Promises, Promises som ju inte bara blev en mega succé utan är en genuin klassiker med hits som I’ll Never Fall In Love Again.

Tre veckor innan denna musikal visades så sände ABC Stephen Sondheims tv musikal Evening Primrose, den ingick också i serien ABC Stage ’67. Evening Primrose finns utgiven på DVD.

ABC Stage ’67 var en tv-serie om 26 program som innehöll dramatik, dokumentärer och specialskrivna musikaler. Serien var ett försök att sprida kultur till tv-tittarna. Ett nobelt men misslyckat försök. Samtidigt som denna show visades så gick The Dean Martin Show på en konkurrerande kanal och ni kan säkert gissa vilket program som fick flest tittare.
Det sista programmet i serien var Jean Cocteaus monolog Vox Humana med Ingrid Bergman.
De musikaler som ingick, bortsett från de två redan nämnda, var:
Olympus 7-0000 av Richard Adler (Pyjama Game, Damn Yankees m fl).
Spöket på Canterville av Jerry Bock and Sheldon Harnick (Spelman på taket, Fiorello! m fl)

Videosar:
Ett utdrag ur musikalen.
Dionne Warwick sjunger en medley av Bacharach/David sånger
I’ll Never Fall In Love Again med Kristin Chenoweth and Sean Hayes från reviveln av Promises, Promises

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: