Dag 92: Miss Spectacular

7 Mar

Miss Spectacular - 2002 Studio Cast Recording - Jerry Herman Musical Feat. Michael Feinstein & Steve Lawrence
Miss Spectacular (2002) Konceptinspelning
Musik: Jerry Herman
Sångtexter: Jerry Herman, Steve Lawrence och Michael Feinstein

Sarah Jane Hotchkiss bor i Topeka, Kansas och drömmer om att bli rik och berömd. Det är hennes dagdrömmar som förvandlas till de stora shownumren som föreställningen rymmer.
En dag får hon reda på att de ska ha en tävling för att utse Miss Spectacular, personen som ska representera hotellet Spectacular i Las Vegas. Trots hennes pojkvän Charlies protester så säger hon upp sig från jobbet och tar första bästa buss till Vegas.
Väl där så blir hon snabbt uppraggad av en en loungesångare som visar henne stan. Vart de än går så triggar denna rundtur fram spektakulära dagdrömsnummer hos henne.
Sarah Jane lyckas inte bara ta sig till finalen i tävlingen utan hon blir också vald till Miss Spectacular. Men knappt har hon fått sin krona innan spottarna släcks och en röst annonserar att det är dags att rensa scenen och börja jakten på nästa ”miss”, Miss storbystad.
Charlie anländer till stan och hittar Sarah Jane sittande ensam på scenen. Han berättar att nu när hon fått sina ”15 minuter” så är det dags att komma hem igen. Men innan de lämnar Vegas så tar han med henne till ett litet bröllopskapell där de gifter sig. I Sarahs fantasi förvandlas det enkla bröllopet till det största och mest glittrande bröllopet ever.

Att det här är en Jerry Herman musikal råder det aldrig nån tvivel om. Jag känner omedelbart igen hans oerhört catch-iga melodier och hans sätt att bygga upp en melodi där en enkel musikalisk slinga upprepas om och om igen men i större och större  arrangemang – tänk Hello, Dolly låten.

Det här är en riktigt gammaldags show, på alla plan, men oh så snyggt paketerad den är.
Stor, riktigt stor, orkester, fantastiska sångare som Debbie Gravitte, Michael Feinstein, Faith Prince, den gamle croonern Steve Lawrence och många andra nya och gamla Broadway favoriter.
Rent musikaliskt och produktionsmässigt så finns här inget att klaga på. Det är därför lite synd att konstatera att tiden har sprungit ifrån Jerry för det här låter sååå mossigt och faktiskt som gamla kasserade sånger från hans tidigare produktioner (och en av dem är det också…). Han har till och med en riktigt uråldigt form av finallåt där man får en medley av de ”stora” sångerna i showen.

Visst finns här melodier som fastnar
 men vi har hört det förr och i bättre varianter. Tyvärr. Den här cd:n fungerar mest som en minnesbild över ett Broadway som inte längre finns.
Jag rekommenderar den bara till riktigt stora Hermanfans.

Favvisar:
Miss What’s Her Name, Las Vegas, I Wanna Live Each Night

Kuriosa:
Miss Spectacular har aldrig spelats på någon scen.
Den beställdes från början av ägaren till Hotellet Mirage i Las Vegas och var tänkt att spelas där under en längre tid. Men hotellet bytte ägare innan musikalen var klar och de nya ägarna var inte intresserad av den.
Herman lät sig inte slås ned av denna motgång utan samlade ihop ett gäng Broadway veteraner plus en stor orkester och spelade in denna konseptinspelning och lät den givas ut.
Detta ledde till planer på att sätta upp den på ett annat hotell i stan i Tommy Tunes regi. Tanken var att huvudrollen skulle spelas av den som vann en tv-sänd talangjakt. Det blev inget av den idén heller.

Jerry Herman är en av de riktigt stora Broadway kompositörerna med tre riktiga mega hits: Hello, Dolly!, Mame och La Cage Aux Folles. Han har också skrivit ett stort antal floppar som Dear World, The Grand Tour och inte minst den klassiska och otroligt älskade musikalen Mack & Mabel. Den senare har musik som är så bra att man häpnar och har gjort den till en otroligt älskad musikalskiva. Man har försökt sätta upp den vid ett otal tillfällen men varje försök har resulterat i en flopp. Ett bevis för att en flopp kanske har ett libretto som är omöjligt men att där kan finnas musik i absoluta toppklassen.
Så döm inte ut en musikal bara för att den floppade. Lyssna på den först! För vem vet vad du kan missa annars…

Videosar:
Miss Whats Her Name och Las Vegas
Where in the World is My Prince (obs start låten är An Opening For a Princess från Once Upon A Mattress (1959))
High lights från Mame
Tapp Your Troubles Away från Mack & Mabel (playbacken är fr orig cast plattan)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: