Dag 101: Windy City

16 Mar

638e225b9da0653107776110.L
Windy City (1982), 250 föreställningar
Musik: Tony Macaulay
Sångtexter & libretto: Dick Vosburgh baserad på pjäsen The Front Page av Ben Hecht & Charles MacArthur.

Föreställningen utspelar sig 1929 i Chicago (the windy city).
Stjärnreporetrn Hildy Johnson har sagt upp sig från sitt jobb på The Chicago Examiner för att gifta sig med sin färstmö Esther Stone. Hennes pappa äger ett filmbolag i Hollywood och nu ska paret ta tåget dit så Hildy kan börja jobba som screenwriter där.
Hildys chef, den fullständigt skrupelfria chefredaktören Walter Burns är inte alls glad åt detta.
Precis innan Hildy ska borda tåget så ringer Walter upp honom och berättar att mördaren Earl Williams har rymt från fängelset han suttit i och att hans fästmö Mollie avslöjat att han gömt sig på fängelsedirektörens kontor. I hans ”roll top” skrivbord närmare bestämt. Detta kan bli ett scoop som Hildy bara inte kan tänka sig att missa. Så han ska bara ta detta sista jobb och sen blir det Hollywood.
Tror han ja, men Walter har ett antal ess i sin ärm som han tänker använda för att få Hildy att missa tåget…
En klassisk screw-ball komedi, i fängelsemiljö denna gång.

Oj, vem kunde ana att det gömde sig en makalöst bra och melodiös musikal bakom detta oansenliga skivkonvolut.
Redan från de första takterna i overtyren så fattar jag att det här kommer jag att gilla. Sen kommer nummer efter nummer, det ena bättre än det andra. Jag är helt såld. Det finns några svaga nummer men majoriteten är starka och, väldigt ofta, roliga.
Dennis Waterman som spelar Hildy har en väldigt speciell, lite halvhes röst som är otroligt tilltalande och han har dessutom en bra tajming i textandet. Även Diane Langton som Molly är asbra. Hennes roll som horan med ett hjärta av guld fungerar och hon glider inte över till att bli varken en kliché eller ett offer.
Musiken är småpoppig med lite jazzinslag och en klar 80-tals storbandskänsla. Väldigt skön att lyssna på är den och texterna är bra med en ibland lite elak men ändå charmerande glimt i tonen.
Lite svårt att förstå att den bara var en halvdan succé i London och aldrig fick en chans på Broadway. Kanske berodde det på manuset, för musiken är det då rakt inget fel på – tvärt om. Det här är en riktigt gammaldags musikal i en lätt moderniserad skrud.
Jag är charmad och väldigt nöjd med den. Rekomenderas å det starkaste.

Favvisar:
Hey Hallelujah!, Waltz For Mollie, Long Night Again Tonight, Water Under The Bridge, I Can Just Imagine It

Kuriosa:
Dick Vosburgh som skrev manus till musikalen var en komiker och författare. Han har jobbat med flera av de största engelska komikerna under 60- och 70-talen och han medverkade även i de första avsnitten av  Monty Python’s Flying Circus.
Innan Windy City så skrev han librettot och sångtexterna till musikalen A Day in Hollywood/A Night in the Ukraine. Den bestod av två enskilda akter där den första utspelade sig på 30-talet bland de anställda på  Grauman’s Chinese Theatre i Hollywood och den andra var en ”okänd” Bröderna Marx film baserad på Tjeckovs pjäs Björnen som fick namnet En natt i Ukraina. Den var hyfsat framgångsrik i London och spelades även på Broadway där den framfördes över 500 gånger. I en av huvudrollerna fann man Priscilla Lopez (hon spelade bland annat ”Harpo” och fick en Tony Award för sin insats) som spelade Diane Morales i originalensemblen till A Chorus Line. Det är hon som sjunger sångerna Nothing och What I Did For Love.

Pjäsen The Front Page som musikalen är baserad på anses vara en av de bästa komedier som skrivits. Den har haft tre revivals på Broadway och även filmats ett flertal gånger, bl a som His Girl Friday (1940) med Cary Grant and Rosalind Russell i regi av Howard Hawks.  Här hade man bytt kön på Hildy så man kunde få in mer romantik.
Själv såg jag som liten versionen som kom 1974 i regi av Billy Wilder med Jack Lemmon och Walter Matthau som Hildy respektive Burns.

Videosar:
The Production Code från A Day In Hollywood… 1980 års Tony Award
Trailer för His Girl Friday
The Front Page 1974 trailer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: