Dag 132: My Favorite Year

16 Apr

My Favorite Year
My Favorite Year (1992), 45 föreställningar
Musik: Stephen Flaherty
Sångtexter: Lynn Ahrens
Libretto: Joseph Dougherty baserad på filmen med samma namn från 1982

Året är 1954.
Benjy Stone jobbar som sketchförfattare på The King Kaiser Show, en direktsänd tv-show.
Alan Swann, en f d filmstjärna vars karriär falnade på grund av för mycket sprit och kvinnoaffärer, ska vara gästartist i programmet en vecka.
Det blir Benjys uppgift att se till att Alan håller sig nykter, dyker upp till repetitionerna och dessutom finns på plats när det väl är dags för direktsändningen. En uppgift som kommer att visa sig vara nog så knepig för den unge Benjy eftersom Alans kärlek till drycker och fala kvinnor kommer att eskalera när det går upp för honom att det är en direktsändning han ska vara med i – och inga omtagningar är möjliga…
Benjys överbeskyddande och Swanndyrkande moder plus uppdykandet av Alans dotter, som han inte mött på tre år, kommer att komplicera situationen ännu mera.

Jag älskade den här filmen när den kom 1982. Peter O’Toole spelade den odrägliga, konstant överförfriskade Swann och var makalös. Så jag hoppades mycket på att den här musikalen skulle vara bra. Ja, musiken alltså, för vem hann se den med tanke på att den bara gick 45 gånger…
Och det börjar bra, första numret där man har musikaliserat kaoset bakom kulisserna innan den direktsända showen ska börja är väldigt rolig.
Men sen följer en massa sånger som är rätt så ointressanta. Det känns som om Flaherty och Ahrens ville göra pastischer på 50-talets klassiska musikaler men deras material är som bäst bleka kopior av de shower de försöker hylla.
Det känns som om flera av sångerna snarare får handlingen att stanna upp än att föra den vidare och om de känns stillastående på en cd hur ska de då inte ha varit på scen?.
Några kul nummer och hyfsat starka melodier finns där och Ahrens texter är bitvis väldigt kvicka men som helhet så känns det här som en halvmesyr.

Favvisar:
Twenty Million People, Funny / The Duck Joke, Manhattan, The Gospel According To King, Welcome To Brooklyn

Kuriosa:
Andrea Martin gjorde sin Broadwaydebut i denna show. Hon spelade manusförfattaren Alice. En insats som gav henne en Tony Award, en Drama Desk Award och en Theatre World Award för bästa kvinnliga biroll i en musikal. Ingen dålig debut! Och dessutom de enda priser som denna show fick.

I showen hittar man även Josh Mostel, son till Broadwaylegenden Zero Mostel.
Det var Zero som skapade både Pseudolus i En kul grej hände på vägen till Forum och Tevye i Spelman på taket och var Max Bialystock i filmversionen av The Producers.

Lainie Kazan som spelar Benjys mamma i musikalen, spelade samma roll även i filmversionen.

Tim Curry som spelar Allan Swann fick sitt genombrott som Dr Frank-N-Furter i The Rocky Horror Show (1973). en roll som han sen åter spelade i filmversionen The Rocky Horror Picture Show som kom 1975.

Pressklipp:
Whatever the cause, My Favorite Year proves a missed opportunity, a bustling but too frequently flat musical that suffers from another vogue of the 1950’s, an identity crisis.
The evening’s assets, which include a superior supporting cast led by Andrea Martin and Lainie Kazan, a few good jokes and a zippy physical production, are outweighed by such major failings as the questionable casting of the starring roles and a disappointing score. But this musical’s overriding problem, from which all the others spring, is its wayward tone.

My Favorite Year uncorks the intoxicating vintage of 1954 only to send its audience crashing right back into the morning-after sobriety of that less-than-favorite year, 1992.
– Frank Rich, The New York Times

Videosar:
Professional Show Business Comedy
The Musketeer Sketch
Funny/The Duck Joke
Sweet Transvestite med Tim Curry
Your Show of Shows (livesänd tv show från 50-talet som The King Kaiser Show är inspirerad av)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: