Dag 160: Ragtime

14 Maj

Ragtime (Original 2009 Broadway Cast) (Songs From)
Ragtime (1998), 834 föreställningar
Baserar min bedömning på inspelningen av revivaln (2009), 65 föreställningar
Musik: Stephen Flaherty
Sångtexter: Lynn Ahrens
Libretto: Terrence McNally efter E.L. Doctorows roman med samma namn från 1975.

Ragtime är berättelsen om några olika personer och deras liv i början på det 20:e århundradet. Den berättar om en turbulent tid då rasism frodades, immigrationen var som störst och fröerna till det sociala upproret såddes i och med skapandet av de första fackföremningarna, kraven på rösträtt för kvinnor och mycket annat.
Det här är en storslagen episk berättelse med mängder av personer på scenen. Faktiska historiska personligheter och  fiktiva samsas om utrymmet i showen, exempelvis dyker både Henry Ford, Emma Goldman, Booker T. Washington och Harry Houdini upp.
Tre familjer står i fokus; en välbärgad vit medelklassfamilj; en fattig judisk immigrant från Letland som anländer till New York med sin lilla dotter; och en svart man som utsatts för grova rasistiska orättvisor och vars hustru dödats av säkerhetsvakter och som försöker få upprättelse genom att tillgripa våld.
Det är parallella historier som dock på olika sätt sakta men säkert flätas ihop med varandra.

Det här är en sanslöst bra musikal. Ett riktigt mästerverk.
Jag hade redan konceptinspelningen och dubbel-cdn från Broadway originalet men tycker så mycket om musiken att jag kände att jag bara var tvungen att skaffa mig den nya revivalutgåvan också. Den består tyvärr bara av sju sånger ur showen.
Det är roligt att höra sångerna i lite annorlunda versioner än de jag är van vid men jag kan inte påstå att jag tycker de slår originalinspelningen från -98.
För er som undrar så kan jag berätta att musiken består av både tidstypisk musik som marscher, cake walks och ragtime och mer moderna Broadwaytoner och allt mixas ihop till en i det närmaste fulländad helhet. Det är storslaget, lyriskt, gripande, komiskt och helt sanslöst bra.
Om man ska välja en version så är det absolut dubbeln som gäller. Inte bara är det nästan en komplett inspelning av musiken utan man får också en symfonisk svit baserad på teman ur musikalen som bonus. Grymt bra.
Plus att samlingen sångare är helt makalös: Audra McDonald, Brian Stokes Mitchell, Judy Kaye och Marin Mazzie, bara för att nämna några.
Absolut nödvändig att äga eller lyssna på.

Favvisar (här utgår jag från castskivan 1998):
Your Daddy’s Son, Wheels Of A Dream, Till We Reach That Day, Buffalo Nickel Photoplay, Inc., What A Game

Kuriosa:
Originalföreställningen vann 4 Tony Awards 1998: Bästa libretto, bästa partitur, bästa kvinnliga biroll och bästa orkestreringar.
Den vann också 5 Drama Desk Awards: Bästa musikal, bästa libretto, bästa sångtexter, bästa musik och bästa orkestreringar.

Revivaln vann 1 Drama Desk Award för bästa ljuddesign.

Videosar:
Från The Tony Awards
Back to Before från 2010 års Tony’s
Opening Number – Rosie O’Donnell Show
RAGTIME The Musical ACT 1
RAGTIME The Musical ACT 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: