Dag 213: ClownAround

6 Jul

939322
ClownAround (1972), lades ned under tryouten i San Francisco
Musik: Moose Charlap
Sångtexter & libretto: Alvin Cooperman

Kanske ska börja med att erkänna att dagens blogg nog kan vara en aning färgad av det faktum att jag hatar allt vad clowner heter.

Det här var en clownföreställning med lite vanliga cirkusartister (typ trapets, gå på lina etc) inslängda för variation. Men främst var det clowner som gällde. Över 70 stycken närmare bestämt!
Det fanns ingen riktig handling i denna show utan det 55 sidor tjocka manuset bestod bara av sceninstruktioner för de medverkande. Exempelvis stod det att några  skulle beblanda sig med publiken och erbjuda “candy, balloons, kisses, tweaks on cheeks, toys plus laughter”, medan andra skulle “throw pies, water, paint and other terrifying substances” över publiken allt för att skapa  “a potpourri of goofydom.”

I centrum för hela showen så hade man placerat The Clown Machine. Den bestod av typ tre cirkusmaneger som man placerat ovanpå varandra i stället för bredvid varandra som det är vanligt att man gör i USA. Resultatet var en 16 meter hög, drygt 40 meter bred och 22 ton tung konstruktion som det tog ett dygn att montera upp. Den var förresten en av orsakerna till att man fick lägga ner showen för den var för otymplig för att flytta från stad till stad och tiden det tog att montera upp den gjorde att man fick betala ut mängder av, icke budgeterad, övertid till arbetarna.

Lp-versionen av denna show har varit något av en ”Holy Grail” för musikalnördar. Skivan hörde till kategorin ultrasällsynta och betingade många sköna $100 sedlar om man hittade ett ex. Anledningen till det var att skivan bara såldes i souvenirstånden på de två arenor där föreställningen spelades. När showen lades ned så skickade man de resterande exen till RCA som snabbt smälte ned dem. Så allt som funnits att få tag på var de få exemplar som sålts.
Men nu har den getts ut på cd!
Var det värt väntan eller de höga summor lp:erna betingade?
Nope, inte för min del i alla fall.

Det här är vad jag kallar för musikalMuzak: glatt, trallvänligt och otroligt snabbt glömt, som musiken man kan höra på mediokra tv-specials från det sena 60-talet eller tidiga 70-talet. Musik som försöker vara ”hipp” och ”with it” utan att ha en aning om hur man blir det. Resultatet är anonymt, väldigt menlöst och låter mest som förlängda reklamjinglar.
De flesta av numren framförs av en stor kör som o-ar och a-ar, låter ”vackert” och känns fullständigt automatiserad och själlös.
Och så finns här några ”roliga” låtar med en massa ”galna” musikaliska effekter där man riktigt kan se hur det är tänkt att clowner ska snubbla och bete sig till det.
Och vad sägs om en sång som handlar om alla roliga ”clowner” som funnits på vita duken. Låten heter Laugh Song, fast är det nått man inte gör av den så är det väl just det. Uuurk!
Musiken består av cirkusmarcher, lite charleston och ragtime (ofta upp-poppade med Wah-Wah gitarrer och ”svängig” hammondorgel), försök till lätt 70-tals pop plus ett par ballader.
Exempel på sångtexter:

If you want to be a clown
Here is what to do
Follow closely these instructions
that we give to you:

Put on a bright smile
A red and white smile
A ”kiss” goodnight smile
You’re a clown

Strap on a fools cap
A break the rules cap
Stay home from school cap
You’re a clown

When you feel very small
A flower that wilts
Pretend your 10 feet tall
And standing on stilts

So paint on some sad eyes
Or green yet mad eyes
Or bushy bad eyes
You’re a clown

Om ni tittat på omslaget ovan så ser ni att det står det The Original Show Album på den. Detta kommer sig av att stora delar av musiken i föreställningen var förinspelad och det är de bitarna som finns på denna platta. Ingen av de som medverkade på scen medverkade på inspelningen. Därav Show Album istället för Cast Album.

Showen var aldrig tänkt att spelas på Broadway utan den skulle spelas på olika sportarenor runt om i landet innan den skulle hamna på Madison Square Garden i New York.

Gene Kelly som koreograferade de flesta av filmerna han var med i valde att bara regissera denna show, koreografin lämnade han över till Howard Jeffrey.

Den ödmjuka programförklaringen produktionen försökte sälja in till sin tänkta publik:
ClownAround entertains everyone, young and old alike with its freshness, its zaniness and its total enjoyability. It is a musical adventure which takes you into the world of clowns – that magical, musical laugh-filled and slightly distorted mirror of the real world that moves on its bent axis around the first corner of the universe. Its light is a reflection of the sun bouncing off small handmirrors used by pretty ladies. Its moon is the light atop the Empire State Building. Its culture is made of our dreams, our faults and our wild oats, all of which we see so clearly in clowns but rarely ever see in ourselves. As you journey through this musical adventure into the world of clowns, you will feel and see and laugh and sing and, occasionally, taste the salt of a tear while watching them perform in our motlied reflection.

clownDetail1
Den omtalade The Clown Machine

clown07

En sida ur programet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: