Dag 236: Titanic

29 Jul

51pD4XH6AnL
Titanic (1997), 804 föreställningar
Musik & sångtexter: Maury Yeston
Libretto: Peter Stone

De flesta känner nog till passagerarskeppet Titanic och det öde den gick till mötes på sin jungfrufärd 1912.  En resa som slutade med över 1500 personers död.
I denna musikal så får vi följa flera olika personer ombord på skeppet, från de i maskinrummet, via de tre passagerarklasserna och upp till bryggan och de tre som ytterst bar ansvaret för att skeppet förliste: ägaren som hela tiden krävde att man skulle höja hastigheten, konstruktören som gjorde ett par fatala missar i sin konstruktion och kaptenen som ignorerade varningarna om isberg.

Med tanke på att det är ett myller av personer som finns med på scen så blir det naturligtvis ganka ytliga personskildringar men lustigt nog så funkar de flesta riktigt bra. Min favorit var nog Alice Beane som tillsammans med sin man reser i andra klass men har gett sig den på att hon ska lyckas smita in på 1:a klassavdelningen för att kunna frottera sig med noblessen, något hon lyckas med.
Trots det allvarliga temat så finns det förvånansvärt mycket humor i både sångerna och personsteckningarna.

Jag måste säga att jag har blivit väldigt förtjust i musiken. Jag tyckte den verkade så tung och pretentiös att jag valde att inte slänga på den under många år. Men nyss hemkommen efter att ha sett en kammarversion av showen så kan jag bara säga att jag föll pladask, så nu åkte plattan på.
Och här sitter jag nu och njuter av ett storslaget verk. Det här är nämligen mycket bra. Musiken är rik och mångbottnad. Det är kanske inte en musikal man fastnar för vid en första lyssning, för den är inte fylld av lättköpt musik (även om det finns ett par låtar som fastnar direkt) och den ställer lite krav på lýssnaren.
Här finns inte så många direkta och tydliga enskilda sångnummer,  många sånger hänger ihop och blandas med varandra vilket gör att verket nästan känns som opera snarare än musikal. Fast med musikalens musikaliska språk. Men det är absolut ingen pop eller rockopera. Snarare musikaloperett eller…
Skit samma, det här är bra. Punkt!
Här finns några ljuvliga duetter och arior och en mängd storslagna ensemblenummer.
Orkestreringarna på denna castplatta är också helt fantastiska och Jonathan Tunick fick välförtjänt en Tony Award för dem – det var dessutom första gången man delade ut en Tony Award till bästa orkestrerare.
Nu när det finns en kammarversion av verket så kan det vara läge att sätta upp den i Sverige. Det är den värd.

Favvisar:
Hela det långa introt där alla presenteras, In Every Age, Doing The Latest Rag, No Moon, Dressed In Your Pyjamas in The Grand Salon

Kuriosa:
Showen var tekniskt oerhört komplicerad. Bland annat använde man sig av hydraulik för att få scenen att luta och ge effekten av ett sjunkande skepp. Man hade även ett modellskepp som man använde för att visa hur båten sjönk. Båda dessa tekniska scenografidelarna krånglade som bara den under alla publikrep. Faktum är att man trodde att man inte skulle lyckas få henne att ”sjunka” alls och de var rädda för att i denna version så skulle verkligen Titanic visa sig vara otänkbar. Men det löste sig till premiären, men under hela spelperioden så skulle maskineriet krångla och fastna.

Berättelserna som finns med i showen är både baserade på faktiska händelser och fria fantasier. Bland de faktiska finns alla beslut och handlingar som ledde fram till katastrofen.
Alla personer som figurerar på scenen är baserade på människor som var med på resan.

Showen vann 5 Tony Awards: Bästa musikal, libretto, partitur, scenografi och orkestreringar.
Den fick också en Drama Desk Award för bästa orkestreringar.

Videosar
Press reels
Titanic opening scene at the Rosie O’Donnell Show
Från The Tony Awards
Pressreels
Nederländska Musical Awards Medley från Titanic

2 svar till “Dag 236: Titanic”

 1. Jennie Backman juli 29, 2013 den 7:54 e m #

  Länken Från The Tony Awards är inte klickbar! 😦

  Gilla

  • Jennie Backman juli 29, 2013 den 9:24 e m #

   Och Pressreels är 2 ggr

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: