Dag 335: Bravo Giovanni

18 Nov

MI0001060752
Bravo Giovanni (1962)
, 76 föreställningar
Musik: Milton Shafer
Sångtexter: Ronny Graham
Libretto: A. J. Russel, baserad på romanen The Crime of Giovanni Venturi (1959) av Howard Shaw.

Giovanni Venturi äger en liten trattoria i Rom. När en pastarestaurang tillhörande en snabbmatskedja öppnar intill så hotas han av konkurs.
En god vän föreslår då att de ska gräva en gång i källaren mellan Giovannis restaurang och den konkurrerande krogen. De ska sen stjäla mat från det nya stället och sälja den på Giovannis krog till reducerade priser för att på så sätt kunna bli konkurrenskraftiga.
De gör detta och det blir en framgång för dem.

En musikal med en operasångare i huvudrollen? I det här fallet Cesare Siepi en bas-baryton från ”The Met”. Det är nått som kan få mig att avstå från att lyssna på en platta. Ofta så blir det helt fel när en klassisk sångare ska försöka sig på att sjunga musikal.
Men den här gången sattes mina fördomar på skam för Cesare är alldeles ypperlig. Han sjunger musikal som bara färgas precis lagom mycket av hans klassiska skolning och han låter mer som en oerhört polerad crooner än en operasångare och hans röst är otroligt njutbar att lyssna på.

Överlag så var den här CD:n en trevlig överraskning. Ingen stor musikal kanske, inga oupptäckta blivande hits men en otroligt njutbar liten platta. Den växer för varje genomlyssning och den har definitivt potential att hamna på min favvislista.

Återigen så har jag fått bevis för att mina förutfattade och fördomsfulla åsikter om vissa skivor som jag inte lyssnat på är helt ogrundade och har hindrat mig från att upptäcka en massa skön musik.
Jäkla tur att jag startade denna blogg, tänk vad jag hade missat annars!

Favvisar:
Signora Pandolfi / The Kangaroo, I’m All I’ve Got, Rome, Steady Steady, We Won’t Discuss It

Kuriosa:
I sången I’m All I’ve Got hör man tydligt inledningstakterna från James Bond temat… Den första Bondrullen kom samma år som denna musikal, undrar vem som snodde/inspirerades av vem…

Pressklipp
Mr. Siepi comes equipped with a great big booming voice which, by the way, surely does not have to be amplified. The plot, however, does. The new entertainment at the Broadhurst, which would be wistful if it were not so witless, hangs itself – in several senses of the word – on one of those story-lines that not even the actors could possibly believe in…
Walter Kerr, Herald Tribune

Declare a Roman holiday. Bravo Giovanni is magnifico! This exuberant new musical swept over Broadway Saturday night like Vesuvian lava over Pompeii, but with happier consequences for all concerned.
Norman Nadel, World-Telegram & Sun

Ljudis:
Bravo Giovanni – Cesare Siepi

Videosar:
I’m All I’ve Got
Steady, Steady

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: