Vem är jag och varför denna musikalblogg?


Vem är jag?

Jag är en inbiten musikalnörd av enorma propotioner. Jag har älskat musikaler sen den dag jag såg Singin’ in the Rain på tv när jag var liten. Sen dess har jag lyssnat på, sett uppsättningar av och läst om musikaler. Det har gett mig en jäkligt bra koll på och kunskap om det mesta som rör just musikaler.


Varför denna blogg?

I dagens enorma digitala utgivning av både gamla och nya musikaler så kommer det ut så mycket hela tiden att jag blivit som en slags musikalernas Farbror Joakim. Jag vill ha allt!
Så jag införskaffar allt men orkar inte lyssna på nått. För vem har tid att sätta sig ner och lyssna på en ny musikalskiva när det finns så många andra intressanta verk att nosa upp på nätet
Så jag startade den här bloggen för att få mig själv att sätta mig ner och börja beta av allt jag samlat på mig. Och samtidigt passa på att återstifta bekantskapen med lite gamla favvisar. Helt enkelt börja njuta av musikalmusik igen.

Och jag vill inte bara lyssna på showerna utan jag vill dessutom lära mig mer om dem. Och kanske även sprida lite musikalkunskap.

Det finns enormt många musikalutbildningar i Sverige för tillfället och musikal är stor business både för privat-, stadsteatrar och operahus.
Men trots detta så är kunskapen om genren väldigt dålig. De flesta av skolorna lär bara ut ett minimum av musikalhistoria eller genrekunskap och teatrarna satsar bara på samma gamla ”säkra kort” om och om igen.
Folk i gemen känner kanske till ett par Lloyd Webber verk, Les Miz och så några sönderspelade saker som Grease och Cabaret men bortsett från det inte så mycket mer. Många tror att de nämnda verken samt dagens störtflod av ”jukeboxmusikaler” och musikaliseringar av gamla populära filmer = musikal, punkt slut.

Men så är det inte!

Precis som i andra genrer så finns det så otroligt mycket mer att erbjuda än ”de största hitsen” men i Sverige så glömmer vi det. När till och med recensenter eller ”kännare” kan kläcka ur sig saker som att ”det finns bara 60 musikaler och av dem så är det kanske 10 som är nått att ha”, då blir jag lite ledsen.
För det finns betydligt mer än så, betydligt mer!

Även respekten för musikal som genre är låg i det här landet. Man klassar musikal som ytligt, lättköpt, kommersiellt dravel och nått som vem som helst kan skriva eller medverka i. Det har lett till att musikal i Sverige är något av det minst prestigefyllda du kan medverka i som artist samtidigt som det är, paradoxalt nog, en av de mest populära och inkomstbringande av alla teaterformer.

Jag kommer inte bara att lyssna på engelskspråkiga verk utan jag är öppen för det mesta: shower från alla möjliga olika länder och i alla genrer, från operett till jukebox, från 1900-talets början till nutid.

Det kommer inte finnas nån logik i den ordning jag tar upp olika verk utan jag kommer att gå på vad jag känner för att lyssna på just den dan jag skriver bloggen.
Publiceringen kommer att vara högst oregelbunden, lita på det. Eller kanske inte – vi får se.
Det kommer säkert att krylla av grammatiska fel och kanske även nått faktafel här och där men vad gäller det senare så ska jag göra mitt bästa för att både dubbel och trippelkolla uppgifter. Och om ni hittar fel så skriv och berätta så jag kan ändra i texten.

Det finns hysteriskt mycket musik att lyssna på, så många tusen olika musikaler och det inte finns en suck att jag kommer att kunna ta upp alla. Men många shower lär det bli och kanske att bloggen kan bli lite av en kunskapsbank för musikaldiggare, en inspirationkälla för folk som vill hitta ny musik att lyssna på eller nya sånger att sjunga, plus lite av en ögonöppnare för alla dem som tror att det här är en liten, obetydlig och simplistisk musikdramatisk gren.

Så häng med på en härlig upptäcktsfärd bland bra, dåliga, okända, kända, bisarra, udda, traditionella, nyskapande, gamla eller sprillans nya musikaler.
Such fun!

Ps. Vill ni ligga lite före så kan ni följa min Spotifylista Dagens Musikal där får ni de musikaler jag just nu lyssnar på just nu och som snart kommer hit till denna blog. Ds.

8 svar till “Vem är jag och varför denna musikalblogg?”

 1. musketorenmaria april 13, 2013 den 8:07 f m #

  Hej! Imponerad!
  Missa inte Kulturamas musikallinjes slutproduktion 15-19 maj i Stockholm! Musikalen Bad Girls!
  http://www.badgirlsmusikalen.se

  Gilla

  • musicaldiggaren maj 13, 2013 den 9:36 e m #

   Ska försöka hinna förbi.
   Finns det fortfarande biljetter?
   Undrar,
   Johan R

   Gilla

 2. Jonas Lindblom maj 13, 2013 den 8:13 e m #

  Otroligt imponerande projekt! Vi har precis börjat satsa på lyfta fram aktuella musikaler på http://www.evenemang.se/show/ och ska försöka bevaka nyheter etc. inom musikalscenen

  Gilla

  • musicaldiggaren maj 13, 2013 den 9:35 e m #

   Vad kul.
   Sprid gärna info om min blogg också!
   Och om ni behöver hjälp med info eller så om musikaler så får ni gärna höra av er. Kan rätt mycket om genren, om man säger så.

   Hälsar,
   Johan Rudebeck
   http://www.rudestrut.se

   Gilla

   • Jonas Lindblom maj 15, 2013 den 8:18 f m #

    Johan, kan du maila dina kontaktuppgifter till jonas(a)evenemang.se
    Vore kul att göra något ihop.

    Gilla

 3. London Box Office november 14, 2014 den 6:56 e m #

  Hej
  I could not find a contact form. Can you get in touch by email?
  Thank you
  London Box Office

  Gilla

 4. Ditte januari 19, 2020 den 7:33 e m #

  Hej

  Blev så glad att lösa ditt inlägg om godspell. Såg den svenska live, som barn! Har vinylen men får hålla mig till den senaste broadway versionen på spotify.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: