Dag 115: Sophie

30 Mar

2c9eeb6709a0b29ee41b2110.L
Sophie (1963), 8 föreställningar
Musik & sångtexter: Steve Allen
Libretto: Phillip Pruneau baserad på Sophie Tuckers liv.

Ännu en Broadwayflopp och den här spelades bara 8 gånger.
Det har varit svårt att hitta fakta om den på nätet eller i nån av de många uppslagsverken jag har men jag har lyckats komma fram till följande:
Föreställningen handlar om Sophie Tucker och om hennes första år inom show bussiness, man får följa henne från hennes tonår till 1922, då var hon 36. Föreställningen berättas genom återblickar.
Hon är en fel judisk flicka som anses för ful för att lyckas. Men hon har gett sig den på att hon ska bli stjärna. Genom sin målmedvetenhet och eftersom hon har en förmåga att få folk att skratt så lyckas hon så småningom ta sig till toppen. Väl där träffar hon en snygg man, de gifter sig men han bedrar henne så de skiljer sig. Hon har fått sitt hjärta krossat men hon biter ihop och går ut på scenen och uppträder i alla fall för publiken är viktigast!

Det känns lite som om jag just skrev en sammanfattning av musikalen Funny Girl som kom året därpå.
Och det är ju så att bägge showerna har nästan samma story de vill berätta – fast Funny handlade ju om Fanny Brice, en judisk flicka som ansågs för ful för att kunna lyckas inom show biz men som gör det mot alla odds och som träffar en snygg man som berdrar henne…
Skillnaden mellan showerna är att Funny Girl blev en mega hit och den här floppade. Enligt kritik jag läst så beror det dels på att Sophie saknade humor och, kanske mest, för att föreställningen saknade Barbra Streisand, som ju slog igenom med dunder och brak i Funny Girl.
Libi Staiger som spelade Sophie har en stark och väldigt bra pipa så vem vet, om showen varit bättre så kanske hon hade fått en megakarriär hon med. Som det blev så kan man knappt hitta nått om henne på nätet överhuvudtaget…

Eftersom showen försvann så snabbt från repertoaren så blev det aldrig nån castskiva.
Det enda som finns är en platta som innehåller demos av sångerna – några inspelade med kör och orkester och några med bara piano. Där finns även några covers (bl a med kompositören själv på sång), ett par kommersiella inspelningar (arrade i typisk 60-tals stil) och en inspelning med Judy Garland från en tv-show där hon sjöng ett par av sångerna.
Det finns en hel del att glädja sig åt. Flera av låtarna är riktigt bra. Om jag jämför den med Funny Girls castskiva så går det inte att komma ifrån att sångerna är betydligt svagare i den här showen men de är tillräckligt bra för att rättfärdiga att de borde upptäckas på nytt.

Favvisar:
When You Carry Your Own Suitcase, When I’m in Lovel, I Want the Kind of Fella, Who Are We Kidding?

Kuriosa:
Sophie Tucker var en av de stora inom amerikansk show biz under den första halvan av förra seklet.
Hon kallades för ”The Last of the Red Hot Mamas.”
Hennes stora ”signatur” sång var Some Of These Days.
Hon var både sångerska och komedienn och specialist på att framföra  lite småfräcka och burleska sånger. Hon var överviktig (eller zaftig som hon själv skulle uttryckt det) men kunde glatt driva med sig själv med hjälp av sånger som Nobody Loves a Fat Girl, But Oh How a Fat Girl Can Love.
Hon medverkade i  Ziegfeld Follies 1908.
Hon sjöng mycket musik skriven av svarta kompositörer och var väldigt influerad av den svarta kulturen. Hon var tidig med att sjunga både blues och ragtimeinfluerad musik.

Ett typiskt Sophie citat: ”From birth to age eighteen, a girl needs good parents. From eighteen to thirty-five she needs good looks. From thirty-five to fifty-five, she needs a good personality. From fifty-five on, she needs good cash.”

Bette Midler använde sig av en karaktär som hon kallade för Soph, löst baserad på Sophie Tucker  i sina tidiga shower. Denna karaktär drog hysteriskt roliga fräckisar, somliga äkta Tucker skämt och andra nyskrivna i Tuckers anda.

Videosar:
Sophie Tucker live in London 1930
Sophie Tucker 1960
Sophie Tucker on ‘What’s My Line’ (1957) Vrål rolig!
Bette Midler sjunger Pretty Legs och drar ett gäng Sophie Tucker skämt i mitten av låten.
Steve Allen & Judy Garland: Sophie medley

Ljudisar:
Some Of These Days (1911)
Some of These Days (1926)
My Yiddishe Mamma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: